Ülemaailmsele loomade päevale pani aluse saksa kirjanik ja loomakaitseaktivist Heinrich Zimmermann. Esimene üritus toimus 1925. aasta 24. märtsil Berliinis, kuid 1929. aastaks liigutas ta tähtpäeva 4. oktoobri peale. Esialgu läksid Zimmermanni ideega kaasa ainult Saksamaa, Austria, Šveits ja Tšehhoslovakkia. Mees ei andnud aga alla – ta nägi igal aastal tohutu palju vaeva, et üritus jõuaks üha rohkemate inimesteni. Lõpuks, 1931. aastal võeti tema ettepanekut kuulda ning 4. oktoober kuulutatigi ametlikult ülemaailmseks loomade päevaks.

Miks just 4. oktoober?

4. oktoober valiti välja Püha Assisi Franciscuse järgi, kes on tuntud kui ökoloogia, sh loomade kaitsepühak. Legendi järgi mõistis Püha Franciscus loomade keelt – see on ka põhjus, miks teda on kujutatud paljudel maalidel just nende seltsis. Ka on teada, et ta pidas loomadele jutlusi. Püha Franciscus suri nimelt 4. oktoobril.

Esimene ülemaailmne loomade päev

Esimene üritus toimus 1925. aasta 24. märtsil Berliini spordipalees. Seda väisas ühtekokku koguni 5000 inimest. Miks toimus siis sündmus esialgu hoopis 24. märtsil? Lihtne põhjus. Korraldajad olid planeerinud küll ürituse 4. oktoobriks, aga kuna spordipalee, mis oli tol ajal ainus hoone, mis mahutaks nii suure hulga külalisi, oli selleks päevaks juba kinni pandud, tuli ideest loobuda. Paaril järgneval aastal korraldati veel üritust harjumuspäraselt märtsikuus, kuid tõsteti siis 1929. aastaks 4. oktoobri peale.

Pärast seda toimub iga aasta 4. oktoobril üle maailma mitmeid loomade heaolu teemalisi üritusi. Nendega saad lähemalt tutvuda ettevõtmise kodulehel.

Allikas: worldanimalday.org.uk

TEST: vaata, kas suudad vaid pisikese detaili põhjal ära arvata, mis loomaga on tegu?