Arheoloogid käisid Barcelonas asuvas Can Roquetas ja Pürenee poolsaarel asuvas Hispaania provintsis Lleidas paiknevas Minferris kaevamas. Avastati nelja rebase ja 64 inimese säilmed, muuhulgas leiti ka hundi, 32 koera ja 19 kabjalise säilmed. Arheoloogide sõnul võib see tähendada, et juba pronksiajal oli tavaks matta inimesi ja nende koduloomi kõrvuti.

Näiteks ühest hauast leidsid arheoloogid mehe säilmed ja lehma skeleti. Muuhulgas olid hauas ka mitme kitse jalaluud. Taoliseid haudasid leiti veelgi. Analüüsides süsiniku ja lämmastiku isotoope luu kollageenis, suutsid teadlased kindlaks teha, milline oli inimeste ja neile kuulunud loomade toidusedel.

Märgati, et koerte ja inimeste menüü oli sarnasem kui inimeste ja teiste loomade oma. Muuhulgas ilmnes, et mehed sõid naistest rohkem liha. Koerte menüü sarnanes aga naiste ja laste omale. Ilmselt söödeti koertele toiduülejääke. See annab aga aimdust, et koerte ja inimeste suhe oli lähedasem kui inimeste ja teiste koduloomade oma.

Analüüsi tulemusel selgus, et suurt kasvu koerte ja vähemalt ühe rebase toidusedelisse kuulus rohkelt teravilja. Ilmselt seetõttu, et neid kasutati tööloomadena. Uuringu kaasautori Silvia Albizuri Canadelli sõnul oli nende konkreetsete isendite selgrool jälgi, et nad on vedanud raskeid asju.

Rebaste toidusedel varieerus, oli rebaseid, kelle toidulaud sarnanes metsloomade omale, kuid oli ka neid, kelle menüü sarnanes hoopis koera omale.

Can Roquetast leitud rebase skeleti analüüsimisel selgus, et reinuvader oli murdnud oma jalaluu ja tõenäoliselt oli inimene ta seetõttu oma hoole alla võtnud. Rebase menüü põhjal võis oletada, et ta elas pikka aega inimeste kõrval. Küll aga oli rebane enne jalaluu täielikku paranemist kahjuks hinge heitnud.

Allikas: iflscience.com