Hommikupoolikul toimub alpinaariumis lumeleopardi aedikus kahepoolne keskkonnarikastamine: sellal, kui aedikuperemees viibib tagumistes ruumides, lastakse ekspositsiooniaedikusse patseerima ja rohtu näkitsema laste loomaaia kääbuskodukitsed. Kitsed peavad kiskja lähedust tajudes erksad olema, kuid saavad kõhu rammusat rohtu täis süüa. Aedikumurule ja põõsastele aga jätavad nad lumeleopardile nuuskimiseks hulga lõhna-, pabula- ja karvamärgiseid.

Kell 13 tasub ekspositsiooniaediku juurde koguneda neil, kes tahavad lumeleopardidest loomaaias ja looduses rohkem teada saada. Kitsed on nüüd koju tagasi viidud ja aedikuperemees ise patseerima ja lõhnu uudistama lastud. Lumeleopardidest loomaaias ja looduses räägivad loomaaia töötajad Anne Saluneem ja Kertu Namsing. Toimub ka heategevuslik lumeleopardi toodete müük.

Lumeleopardid ehk irbised on eluga kõrgmägedes ülihästi kohastunud kaslased, kelle arvukus looduses on 5000–6000 isendi ringis. Sise-Aasia kõrgmäestikes võib irbist kohata 12 riigi territooriumil. Kuigi Maailma Looduskaitseliit alandas 2017. aastal lumeleopardi ohustaatust väljasuremisohus olevast liigist ohualtiks, ei ole ohud siiski kuhugi kadunud. Liik seisab silmitsi salaküttimise, toidubaasi vähenemise, samuti sõjategevuse käigus mineeritud alade probleemiga.

Kõrgmägede äärmuslikes tingimustes hakkama saamiseks on lumeleopardil mitmeid kohastumusi: punaliblede rohkus veres võimaldab siduda paremini hapnikku kõrgmägede hõredas õhus, tihe karvakasukas peab hästi sooja, madalad jõulised käpad ja hästiarenenud rinnalihased võimaldavad teha pikki hüppeid, pikk saba aitab hüppel hoida tasakaalu ja ümber kere keeratuna annab talvekülmas lisasooja. Lumeleopardil on nii suurte kaslaste ehk pantrite kui ka väikeste kasside tunnuseid: keha mõõdud ja ümmargused pupillid lähendavad neid pantritele, samas sisse- ja väljahingamisel nurrumine, kehaehitus ja käitumine aga väikestele kassidele.

Tallinna loomaaias on lumeleoparde peetud juba aastast 1964. Loomaaed toetab ka lumeleopardi säilimiseks tehtavat kaitsetegevust looduses.

Tule pühapäeval lumeleopardipäevale!

Loomaaia kassad on avatud nii põhja- kui lääneväravas kell 9-17, troopikamajad on avatud kell 10-18, loomaaed suletakse kell 19. Paksunahaliste maja siseekspositsioon on seoses remondiga suletud.