Teadusajakirjas “Reversing America’s Wildlife Crisis” avaldatud uuringus seisab, et ohustatud on erinevad liigid liblikatest kaladeni, kahepaigsetest lindudeni ja rannakarpidest imetajateni. Seetõttu võib öelda, et ohustatud on terve ökosüsteemi väiksemgi tahk. National Wildlife Federationi tegevjuht Collin O’Mara sõnul lasub suurem osa liikide ellujäämisvõimalusest meie laste ja lastelaste õlul.

Kuidas aga sellised tulemused saadi? Keskkonnabioloogid kasutasid programmi nimega NatureServe, mis vaatleb terveid gruppe erinevaid liike, mitte ühte liiki eraldi. Programmis on suur hulk andmeid, mille on sinna erinevad looduskaitse organisatsioonid sisestanud.

Selgub, et paljud liigid kannatavad. Ligi 70% Põhja-Ameerika magevetes elavatest kalaliikidest on nüüdseks haruldased või ohustatud. 30% nahkhiireliikidest on viimaste kahekümne aasta jooksul väljasurnud ja ligi 70% magevees elavatest karpidest on kas väljasurnud või äärmiselt ohustatud, kirjutab National Wildlife Federation.

Uuringutulemuste järgi võib oletada, et paljusid liike ootab varsti sarnane saatus. Vähemalt 150 liiki on juba suures ohus. Näiteks kuulub sinna hulka ka Põhja-Ameerika ainus põline papagoi. Lisaks on varsti ohus ka viissada teist liiki, milles paljud surevad ka tõenäoliselt välja.

Seda põhjustavad peamiselt inimtegevused nagu metsaraie, soode kuivatamine, preeriate lõhkumine ja muu taoline. Lisaks ka kaevandamine, linnastumine, teedeehitus, aga ka magevee ja keskkonna reostamine.

Allikas: iflscience.com