Loodusele on kõige ohtlikumad minigraanuleid sisaldavad kehahooldustooted, sealhulgas keha- ja näokoorijad, seebid ja hambapastad. Kas nüüd tuleks kehakoorijatest üldse loobuda? Ei, seda mitte, aga plastgraanuleid sisaldavad kehahooldustooted võiks puhta looduskeskkonna huvides kindlasti välja vahetada.

Kehahooldustoodetes sisalduvad väikesed, umbes ühe mm läbimõõduga graanulid on looduskeskkonnale lausa õudusunenägu. Sattudes veekogudesse ja sealt edasi ookeani, põhjustavad need pisikesed lagunematud osakesed vee-elustikule suurt kahju. Kõigepealt ajavad veekogudesse sattunud graanulid segadusse väiksemad loomad, kes need toidu pähe nahka pistavad, kuid toiduahela kaudu liiguvad plasttükikesed suuremate kalade ja isegi röövlindude organismi. Mikrograanuleid on leitud isegi vaalade organismist, kuid tüütut plastprahti kuhjub ka liivarandadele ja ookeani sügavamatesse kihtidesse.

Olukord on nii hull, et näiteks ainuüksi USAs jõuab ookeani hinnanguliselt 8 triljonit mikrograanulit päevas! Et numbritest paremini ülevaadet saada tasub silme ette manada 300 tenniseväljakut, mis on pisikeste plastgraanulitega kaetud.

Kuna teadlaste ja looduskaitsjate mure eluslooduse pärast on tõsine ja põhjendatud, on USA otsustanud plastgraanuleid sisaldavate kehahooldustoode müügi keelustada. 2015. aasta lõpus senat keelustamise ettepaneku heaks ning selle andis allkirja ka Barack Obama. Ootuste kohaselt peaks juba lähiaastatel mikrograanuleid sisaldavate toodete hulk Ühendriikide kaubanduslettidel vähenema.

Ka mitmed Euroopa riigid on juhtinud tähelepanu mikrograanulite kasutamise keelustamiseks kehahooldustoodetes. Euroopas on ühiselt kutsunud üles plastgraanulite keelustamisele Austria, Belgia, Luksemburg, Holland ja Rootsi.

Ehkki Euroopa alles kaalub minigraanulite kasutmise keelustamist, siis saad omalt poolt loodusele appi tulla ja järgmine kord poodi kehahooldustoodet ostma minnes mõelda ka meie maakera elustiku peale.

Allikas: Daily Mail, cnn.com