Kui pererahvas esimest korda looma oma koduaias märkas, oli üllatus kõigi jaoks suur ning Kairi Kõivastik sõnas, et kõigepealt püüdis ta tuvastada, mis loomaga üldse tegu on. Esmalt nägi ta looma vaid selja tagant. Lähemal vaatlusel selgus, et tegemist ei olnud mõne hulkuva külakassiga, vaid külmakraadid olid koduaeda meelitanud ilvese.

Ilves on pererahval külas käinud juba mitu korda. Täna on teine päev, mil Kairi teda näinud on. Suure tõenäosusega meelitasid just toidulõhnad metslooma inimese juurde. Perenaise sõnul tundub loom üsna näljane olevat. "Ta on siiani ära söönud kõik kassitoidu jäägid ja vorsti ning liha peale ampsanud. Kõik, millest meie kass loobunud on, selle on ilves ära söönud," räägib Kairi.

Kuna pere elab keset Lõuna-Eesti metsasid, siis on siilid, kitsed, põdravasikad jm metsloomad nende aias tavapärased külalised. Ka metssigu ja rebaseid võib sageli põõsaste vahel silkamas kohata. "Peale karu oleme me kõiki loomi kohanud, nüüd siis sai ka ilves ära nähtud," kommenteerib perenaine.

Koduaias ringi luusiv ilves on perenaise sõnul rahulik ja uudishimulik, kuid loomale lähemale minnes kalpsab ta metsa ära. "Kaugemalt on mul õnnestunud teda ka pildistada," sõnab Kairi ning lisab, et kodukassist on see külaline oma 3-4 korda ikka suurem. Teda ehivad ilusad kõrvad ja sabatutt. Ilves on vöödilise välimusega oranž kaslane.

Pererahval on kodus kaks kassi, kellest üks elab õues ja teine on täielik toakass. Ilves ehmatas pere neljajalgsed lemmikud parajalt ära ja õuekass puges mitmeks tunniks peitu. Tegemist on võõra kassiga, kes Kairi juurde elama on jäänud. "Kahjuks ei lase ta endale pai teha ning külma käest sooja tuppa ta ka ei tule," sõnab Kairi. Toas elaval lumivalgel kassil pole ilvest veel näha õnnestunud.