"Kuna Kuusalu vallavalitsuse keskkonnaametnik andis meile loomade äraviimiseks täpselt ühe päeva, siis on meie abilised ja MTÜ Nurru Ometi vabatahtlikud võtnud end töölt vabaks, et siia tulla ja loomad ära päästa. Praeguse seisuga oleme arvestanud 22 koeraga ja 6 kassiga, kelle me peame tänase päeva jooksul ära toimetama," sõnas
vabatahtlik Kertu Jukkum.

Kuusalu loomavabrik

Kohapeal oli loomade tervislikku seisundit hindamas veterinaar, kes paigaldas kiibid ja teostas kirbutõrje. Edasi lähevad koerad ja kassid hoiukodudesse, kus nad saavad edaspidi vaktsiinid ja neile tehakse ussitõrje.

Loomi kontrollinud veterinaari Eva-Maria Taltsi sõnul on suured koerad alatoitumuses, väiksemad aga normaalkaalus. "Esmapilgul tunduvad kassid normaalkaalus, aga me ei tea, kas neile on ussirohtu antud või mida üldse neile on antud. Kindlasti võivad neil olla erinevad haigused, aga täpsemalt saame öelda alles siis, kui oleme nad üle vaadanud," sõnas Talts.
Kassid elasid oma väljaheidetes
Kuna vald vabatahtlikke ei toeta, siis kogu abistamisaktsioon toimub vabatahtlike rahadest, mistõttu igakülgne lisaabi on igati teretulnud. "Eelkõige ootame toitu ja uusi hoiukodusid. Loomade olukord on halb, sest nad on alatoidetud, sotsialiseerimata, neid pole vaktsineeritud ja nad pole saanud ka ussitõrjet. Enam tekitabki muret olukord, et loomad on sotsialiseerimata, sest hoiukodudes vajavad nad pikka aega spetsiaalset hoolitsust ja kannatlikkust," selgitas Jukkum.
Kuusalu loomavabrik
Ehkki kõikidel loomadel on praeguse seisuga hoiukodud olemas, ootavad suurem osa koeri ja kõik kassid siiski oma päriskodu, mistõttu vabatahtlikud paluvad loomadest huvitatud inimestel endast märku anda.  "Olen veidi hirmul seoses paari koeraga, kes väidetavalt olevat kurjad, mistõttu oleme nende majutamiseks palunud abi Varjupaikade MTÜ töötajatelt, kes lubasid kurjemad koerad endale võtta ja nendega ise tegeleda," kinnitas Jukkum.
Pikka aega pidid need loomad saama hakkama ilma korraliku toidu ja joogiveeta

Haige ja usse täis kutsika eest küsis müüja 200 või 300 eurot

Krista (nimi muudetud) kes heauskselt soomlannalt koera ostis ja hiljem loomakaitsjad kutsikavabrikusse juhatas, rääkis, et märkas müügikuulutust ühe Kuusalu toidupoe seinal. Kutsikat mindi ära tooma soomlanna korterisse, mitte aga kinnistule, kus viimane kutsikavabrikut pidas. "Kui koos abikaasaga korterisse sisenesime, nägime apaatses olekus koerapoega, kes sülle võtmise peale isegi ei reageerinud. Koju jõudes nägin esimest korda, et kutsikas rõõmustas.  Kodus elab mul vana koer, kelle juurde kutsikas kohe tissi otsima läks. Mulle väitis müüja, et kutsikas on kahe ja poole kuune aga loomaarst arvas, et koer on pigem poolteteise kuune, sest kahekuune kutsikas ei peaks enam niiväga tissi otsima," kirjeldas Krista kogetut.
Kuusalu loomavabrik

Müügikuulutustes seisis, et müüakse chihuahua ja taksi segu või pakuti näiteks laika sarnast koera. Tõupuhaste loomade pähe naine neid ei müünud. "Kui aga kutsikat ostma läksin, olin nähtust nii ehmatanud, et ei taibanud küsida mingit lepingut ega paberit. Hiljem siiski helistasin oma abikaasa telefonilt, esitlesin end teise inimesena ja küsisin koerte päritolu kohta, mille peale naine ütles, et pabereid pole ja et tegemist on koduloomadega. Just nii ta ütles. Kutsika eest küsis ta meilt 200 eurot, kuid väitis, et eelmised kutsikad oli müünud 300 euroga." Krista tundis, et lugu on kahtlane ja võttis loomakaitsjatega ühendust. "Kuna süda ei andnud rahu, käisin mitu korda siin kohapeal loomade olukorda vaatamas, aga kummalgi korral ei näinud ma, et oma väljaheidete sees elanud loomadel oleks olnud ees joogivett või toitu."