Neljast hundist kolm on isased ja üks on emane. Hundid on varustatud raadiosaatjatega ehk nende liikumist saab jälgida. Praegu läheb projekti eestvedajate sõnul saarele saadetud neljal hundil hästi. Hundid harjusid uue olustikuga kiirelt ja leidsid teineteist ruttu üles.

Praegu elab 2300-ruutkilomeetrisel Isle Royale saarekesel umbes 1500 põhjapõtra. Nad söövad puid ja põõsaid ning kui nende arvukus ei vähene, siis kannatab nende tõttu saare keskkond – võib tekkida olukord, et ühel hetkel ei jagu enam kõigile toidupoolist. See ei puuduta mitte ainult põtru, vaid ka teisi taimetoidulisi loomi.

Mure on tekkinud seetõttu, et saarel on huntide osakaal muutunud väikseks. Varasemalt tekkis saare ja mandri vahele umbes 50 päevaks jäätee, mille kaudu hundid saarele pääsesid. Kliimamuutuste tõttu on selle kasutamine muutunud viimasel ajal keeruliseks.

Ülesande jaoks sobilike huntide leidmine polnud sugugi lihtne. John Vucetich, kes on projekti üks eestvedajatest, selgitas, et kui lihtsalt mõni suvaline hunt kinni püüda, võib ilmneda, et ta on kas liiga noor, vana, vigastatud või muul moel ebasobiv. Projekti valitud hundid pidid olema täie tervise juures ja elujõulised, sest elukeskkonna muutus tekitab neis paratamatult veel stressi. Kuna hundid elavad karjas, siis tutvustati ülesande jaoks väljavalitud hunte enne ka teineteisele. Neil oli võimalus üksteisega harjuda.

Järgmise kolme kuni nelja aasta jooksul plaanitakse saarele viia veel 14-24 hallhunti.

Allikas: iflscience.com