Mõnikord neelavad nad rohulibled alla, teinekord aga lihtsalt nätsutavad ja sülitavad välja. Keegi ei tea tegelikult täpselt, miks kassid rohtu söövad, kuid on püsitatud mõned teooriad.

Äkki on nad haiged? Paljud inimesed usuvad, et kassid söövad rohtu siis, kui neil on süda paha. Kuid pole mingit teaduslikku tõestust, et kassid sööksid rohtu selle pärast, et see hiljem välja oksendada. Kuna me kassidelt pärida ka ei saa, siis jääbki asi ebaselgeks. Kuid tundub, et ka täiesti tervetele ja normaalsetele kassidele meeldib vahel rohtu närida, seega pole oksendamisvajadus mitte alati põhjus rohu söömiseks.

Ehk pole nende toidulaud tasakaalus? Teine grupp inimesi arvab, et rohu söömine osutab puudujääkidele menüüs. Kuna aga kassid on karnivoorid ja rohust just palju neile vajalikke toitaineid omastada pole võimalik, siis on üsna ebatõenäoline, et kiisud puudujääkide tõttu toidulaual oma pilgud ja suu rohu poole pööravad. Kuid ikkagi tasub igal kassiomanikul kindlasti hoolt kanda selle eest, et tema lemmiku menüü koosneks hea kvaliteediga ja tasakaalustatud spetsiaalselt kassidele mõeldud toidust.

Instinkt? Arvatakse, et kasside metsikud eellased jahtisid selliseid loomi, kelle sooled sisaldasid taimset toitu. Kaasaegsed kassid söövad selliste saakloomade asemel lihtsalt rohtu. Kuid jällegi – teaduslikku tõestust sellele uskumusele pole.

Kõhuussid? Šimpansite hulgas läbi viidud uuringud näitavad, et nad söövad rohtu sooleperistaltika elavdamiseks ja sooleparasiitide väljutamiseks. Enamik kasse saab siiski ussirohtu, kuid ammustest aegadest pärit instinkt võib neid sundida rohtu sööma. Oma kasukat lakkudes neelavad nad palju karvu alla ja seegi peaks sooleliigutuste elavdamisel abiks olema.

Lõbus ajaviide? See võib kõige tõenäolisem selgitus olla. Ainult bambusest toituvate pandade jälgimisel on teadlased on kindlaks teinud, et söömine ja söögiisu on väga komplekssed nähtused, mis hõlmavad mitmeid kehaomaseid ensüüme, muu hulgas ka dopamiini. Viimane aga on paljude liikide puhul n-ö mõnuhormoon. Ehk siis, et pandad söövad bambust selleks, et stimuleerida dopamiini ainevahetust ajus. See võimaldab neil loomadel mõnu tunda ja nad tahavad ikka ja jälle bambusevarsi närida. Võib olla, et kassidel on muru ja dopamiini vahel samasugune seos.

Tegelikult polegi oluline, mis on murusöömise põhjus, kas üks ülaltoodu või nende erinevad kombinatsioonid. Pea lihtsalt meeles, et rohu närimine on kassi puhul täiesti tavaline käitumine. Kuid pead kindlasti vaatama, et taimed, mis su kiisu käpaulatuses asuvad, poleks mürgised. Ja kui kass rohu söömise järel või ka ilma selleta tavalisest sagedamini oksendab, on mõistlik konsulteerida loomaarstiga.

Kõigile kassidele tuleb regulaarselt ussitõrjet teha, sõltumata sellest, kas nad söövad rohtu või mitte.

Allikas: iheartcats.com