Kindlasti on ka inimeste käitumises asju, mille üle koerad imestavad - liiklusummikud, ilutulestik, massiüritused jne, kuid heidame seekord pilgu koerte veidratele tegevustele ja üritame neid mõista. Ajakiri Modern Dog magazine on välja toonud viis koerte tegevust, mis meile esmapilgul kummalised tunduvad.

Väljaheidete söömine

Erinevatel põhjustel võivad koerad süüa seda, mis meile tundub ilmselgelt halb toiduvalik.

Kui oled kunagi jälginud pesakonda kutsikaid, siis tead, et tavaliselt koristab kutsikate järelt kutsikate ema. Ta sööb kutsikate väljaheited lihtsalt ära, et hoida pesa puhtana.. See ei ole ainult lahendus puhtuse hoidmiseks, vaid suisa igivana ellujäämise mehhanism. Metsikus looduses olid kutsikad nende väljaheite lõhna järgi kiskjatele kergesti leitavad. Ohu likvideerimiseks pistis emasloom poegade väljaheited nahka.

Kui kutsikas on tundnud nälga või elanud räpases ja hoolitsemata keskkonnas, siis sööb uudishimulik kutsikas fekaalid ära, sest sellel on ju toidulõhn küljes. Selline käitumine tugevneb aja jooksul ja kui kutsikas läheb uude kodusse, võib harjumus koos temaga mnna.

Kolmas põhjus väljaheidete söömiseks on halb toitumine. Kui kutsikas või täiskasvanud koer sööb puuduliku toiteväärtusega toitu, siis instinktiivselt hakkab ta otsima teist toiduallikat. Ta tunneb, et tal on millestki puudu. Sageli tähendab see hoovis või koerapargis vedelevate väljaheidete söömist.

Paljud koerad peavad maitsvaks palaks ka kasside väljaheiteid. See on tõenäoliselt tingitud kasside toidust, mis sisaldab rohkem liha kui koeratoit, lisaks on see teistsuguse maitsega.

Selleks, et koer ei saaks väljaheiteid süüa, tuleks hoida keskkond jäätmevaba. Korja väljaheited alati koheselt üles! Kindlasti toida looma parima toiduga ja sobivas koguses. Jalutades lase oma koeral nuuskida ainult sealt, kus sa näed, et ei ole teiste koristamata prügi ega fekaale. Ja kui sul on kass, siis aseta liivakast sinna, kuhu koer ei pääse ning korista seda regulaarselt. Veendu, et koeral ei oleks mõnest toitainest puudus.

See on ebamugav hetk, kui sinu koer pargis teisele koerale selga hüppab. Veelgi ebamugavam on siis, kui see juhtub inimestega, kes on sulle külla tulnud. Miks koerad nii teevad?

Kuigi kargamine on märk seksuaalsusest ja füüsilisest soovist paarituda, siis tegelikkuses on selle tegevuse motiivid väga erinevad. Igal koeral, olgu ta isane, emane, noor või vana, võib tekkida kargamise harjumus, sest see võib olla nende omavahelise mängu osa. Murelikul, isoleeritud koeral võib sellist käitumist tekitada ka stress. Koertekarjas võib kargamine olla viisiks, et selgitada välja tugevama positsiooniga loom. Mõned juhtkoerad teevad seda lihtsalt selleks, et kontrollida teisi ja näidata, kes on boss. Kargamisest võib saada tugev halb harjumus nagu pidev haukumine või saba tagaajamine.

Kargamisest vabanemiseks on mitu lahendust. Esiteks veendu, et sinu koer saab piisavalt tegevust. Harjutused, mängimine, sotsialiseerumine, koolitamine ja jalutamine on kõik väga olulised. Kuulekuse õpetamine rahustab sinu koera ja annab sulle viisi, kuidas teda kontrollida ja suunata. See loob teievahelise kontaki. Näiteks selle asemel, et lasta kaks koera üksteisele õues kaela hüpata, pane neid läbi mõne harjutuse koos tegutsema.

Hoia kodus rutiini - toitmine, jalutamine, koolitamine ja mängimine. Ja kui koer hakkab närviliselt inimest kargama, siis võid teda vett täis veepudelist pritsida. Ignoreerimine kargamise puhul ei tööta, parem hoia lähedal veepudel ja vajadusel kasuta seda. Kui koeral on kargamise komme, siis proovi juhtida tema tähelepanu inimesest eemale enne, kui ta tegutseda jõuab.

Tagurpidi aevastamine (ingl. reverse sneezing) tähendab seda, kui koer turtsudes äkitselt õhku läbi oma nina imeb, välja tulev hääl meenuab endas lämbumise heli. Mõne hetke pärast on see aga tavaliselt läbi ja kõik on korras.

Tehniliselt on see ka tuntud kui kramplik hingamine, mis kõlab kohutavalt, aga tegelikult ei ole asi nii õudne. Tagurpidi aevastamine võib olla põhjustatud õhus olevatest ärritajatest, söögist või joogist, ka sellest, kui ahmitakse liiga kiiresti ja isegi nasaalsest infektsioonist. Tagurpidi aevastamist esineb sagedamini vanematel koertel.

Et vähendada võimalusi tagurpidi aevastamiseks, tuleks koera ligiduses vähendada kemikaalide kasutamist, kammida teda sageli ning eemaldada tolmuimejaga põrandal olevad lahtised karvad.

Vastupidise aevastamise ajal tuleks masseerida oma koera kõripiirkonnast, sest see leevendab spasmi. Hetkeks katta tema nina, et julgustada looma neelama, mis aitab kaasa võõrkeha tõrjumisele. Vajaduse korral tuleks vaadata kurku, et midagi pole sinna kinni jäänud. Kui tagurpidi aevastamine kipub sageli korduma, tuleks külastada loomaarsti.

Ümber enda pöörleva koera vaatamine võib tunduda üks naljakamaid hetki sinu lemmiku argipäevas. See on käitumine, mis tihti algab juba varakult kutsikaeas. Muidugi, kui inimesed seda esmakordselt näevad, siis nad naeravad ja see annab koerale signaali, et saba tagaajamisega kaasneb positiivne emotsioon, seetõttu koer jätkab seda tegevust ja see omakorda viib harjumuse tekkeni.

Mõnel juhul võivad koerad saba taga ajada ka siis, kui miski neid sabapiirkonnas häiris, näiteks hammustas lemmiklooma mõni putukas. Koer võib hakata saba taga ajama ka siis, kui tal on ussid või mure pärakupaunadega - loom püüab saba närida ja leevendada niimoodi kihelust. Kuid alati ei pea olema terviseprobleem, koerad hakkavad sellist käitumist harrastama ka igavusest või stressist.

Hoia oma koer puhtana ja tee talle regulaarset parasiiditõrjet. Tegele temaga regulaarselt ja hoolitse selle eest, et lemmikul ei oleks igav. Ära kunagi naera saba tagaajamise üle ega julgusta seeläbi seda.

Kui sinu koer ikkagi ajab saba taga, siis õpeta talle ise, et see ei ole see, mida sina soovid. Juhi tema tähelepanu mujale ja suuna koer midagi muud tegema. Kasuta "lõpeta" või "ei" käsku, kui näed teda pöörlemist alustamas. Kui see ei toimi, viska maha kolisev asi, näiteks supikulp. Pidevalt nii tehes tekib loomal negatiivne seos ja ühel hetkel ta lõpetab.


Miks peaks täiesti normaalne koer soovima prügis, sõnnikus või haisva korjuse peal püherdada?

Üks teooria väidab, et koerad tahavad enda lõhna katta mingi muu tugeva lõhnaga, et vastane teda jahti pidades ei tunneks. Teisalt võib lihtsalt olla, et sinu koer naudib seda lehka. Koertemaailmas kehtib tavaliselt reegel, et kõik see, mida inimene kardab või halvaks peab, on põnev.

Selleks, et vältida oma koera püherdamist prahis, tuleks hoida enda ümbrus võimalikult puhtana. Jalutuskäikudel veendu, et sina oled otsustaja, kus koer peatub või häda teeb. Hoia silmad lahti prügi, surnud loomade või suvalise haisva kraami eest. Tööta käskluste “jäta” ja “seisa” kallal või proovi vajadusel plaksutamist ja tähelepanu sellega kõrvale juhtimist.