Niisiis, esimene asi, mida teha, kui sinu närvid on nii pingul, et tahaksid plahvatada — loe kümneni. Näiteks äkiline kohtumine koertepargis suure rihmastamata koeraga, keda sinu koer kardab, ajab vihaseks küll. Eriti kui on teada, selles kohas on keelatud lasta koertel vabalt joosta. Miks mõned koeraomanikud, tundmata oma koera iseloomu ja temperamenti, lasevad oma lemmikuid teisi koeri ja inimesi hirmutama? Koeraomanik, kes kergemini põlema läheb, tahaks sellistele hooletutele koerajalutajatele esimese asjana öelda, mida ta sellisest käitumisest arvab, kuid ettevaatust. Kui sina oled närviline ja pulbitsed vihast, tajub seda ka sinu koer ning olukord võib kontrolli alt väljuda. Loe parem kümneni, loe isegi kolmekümneni või sajani kui vaja. Loe numbreid täpselt niikaua kuni olete koeraga turvalisemasse kohta jõudnud.

Hinga sügavalt sisse-välja. Kui sa tahad, et sinu koer oleks rahulik ja lõdvestunud, ei tohi sinagi närviline ja pinges olla, sest koer tajub seda. Hinga sisse ja välja nii sügavalt kui suudad, ja tee seda niikaua, kuni sa ei tunne end kui pingule tõmmatud kummipael, mis on iga hetk valmis katkema.

Vii oma tähelepanu mujale. Selle asemel, et jääda kinni negatiivsesse kogemusse, keskendu parem positiivsele. Mõtle, kui ilus on ilm või vali telefonist kuulamiseks mõni lõõgastav muusikapala. See, kuidas sa end lõdvestad, sõltub juba sinust. Võta kasvõi eeskuju oma koerast, kes oskab hinnata lihtsaid asju. Näiteks rõõmustab ta kohe, kui saab aru, et sa temaga jalutama lähed.

Õpi ära tundma olukordi, mis sind ärritavad. Näiteks ärritab sind pargis rihmata jooksev koer. Sellisel juhul pead õppima endast mitte välja minema. Aruta oma koera treeneriga, millised on olukorrad, mis võivad koeraga jalutades sind endast välja viia ja temalt saab juba nipid, kuidas end paremini kontrollida, et ka koer jääks rahulikuks.

Tee kindlaks ärritavad olukorrad ja tee plaan nende lahendamiseks. Me ei saa oma elus kõike kontrollida. Näiteks koeraga jalutades ei saa me määrata, kas möödasõitev auto pritsib meid poriga üle või keda me jalutuskäigul kohtame. Küll saab aga valmistuda näiteks juhuks, kui koer hakkab mööda jalutavat kassi taga ajama või keeldub koostööst.

Paiguta olukorrad suuremasse pilti. See nõuanne on hea igaks elujuhtumiks. Kui sa lähed pargis teise koera pärast närvi, siis mõtle, kas sa järgmisel päeval mäletad enam seda episoodi? Aga kuu, kahe või aasta pärast? Negatiivsed juhtumid, mis meid närvi ajavad, on tegelikult ajaga kõige kiiremini unustatavad. Ära raiska oma aega ja energiat närvilistele tunnetele. Raputa need maha.

Räägi ennast tühjaks. Mis juhtub, kui sa viha ja negatiivsuse endaga kaasas kannad? Negatiivsed tunded keevad sinu sees niikaua kuni viimaks plahvatad. Räägi näiteks treeneriga oma koeraga seotud probleemidest ja otsi lahendusi, et edasi liikuda. Aitab ka sõbraga rääkimine. Ära muretse, sinu koer ei saa sellest teada.

Salvesta rõõmsaid hetki. Kuigi koera kasvatamine võib teinekord olla rohkeid väljakutseid pakkuv tegevus, siis kindlasti on palju ka neid hetki, mil kuts on rõõmus ja õnnelik. Ela hetkes ja naudi seda, mis on hea. Talleta ilusad momendid oma mällu.

Kohanda ootusi. Kõik me teame, et Rooma linna ei ehitatud ühe päevaga. Samamoodi ei paranda sa päevaga närvilist või ülitundlikku koera. Sellise loomaga töötamine on pikaajaline protsess ning koer vajab palju positiivset kinnitust. Pea meeles, et koera treenimine on maraton, mitte sprint ja sea oma eesmärgid vastavalt sellele.

Tähista väikeseid võite. Näiteks läheb muidu sõnakuulmatu koer teisest koerast rahulikult mööda, kui ta varem alati haukus meeletult ja sul puudus tema üle kontroll. Tähista seda saavutust. Võid seda iga kord teha, kui sinu koer sind positiivselt üllatab.

Lase end vabaks. Kui tunned, et muidu kuidagi ei saa, siis peksa kodus patja või karju mööbli peale. Ära kunagi karju inimeste või loomade peale, sest sellega ei võida sa midagi, küll võid aga asjad palju hullemaks muuta. Kui mööbli tagumine või vali muusika pole sinu stiil, siis tee parem kardiontrenni — mine kõndima või jookse.

Võta oma koerast vaba päev. On täiesti normaalne veeta veidi aega ilma koerata. Sinagi vajad puhkust ilma, et keegi pidevalt sinu tähelepanu nõuaks. Leia oma koerale näiteks üheks päevaks hoidja ja veeda aega sõpradega või naudi üksinda vaikust looduses.

Allikas: Positively.com