21 üllatavat FAKTI | Milliseid saladusi peidab endas jääkaru, maailma üks väärikaim kiskja?



21 üllatavat FAKTI | Milliseid saladusi peidab endas jääkaru, maailma üks väärikaim kiskja?
Shutterstock

Saa lähemalt tuttavaks selle kauni ja lumivalge kasukaga imetajaga! Siin on välja toodud 21 põnevat ja kohati üllatavat fakti jääkarude kohta.

1. Jääkaru on kõige suurem karuliik. Isased võivad tagajalgadel seistes olla kuni 3 meetri kõrgused.

2. Teadlased usuvad, et jääkaru arenes umbes 200 000 aastat tagasi tavalisest pruunkarust esivanemast.

3. Ehkki nad näevad valged välja, koosneb jääkaru karv läbipaistvatest, õhuga täidetud õõnsatest torukestest.

LOE VEEL: Jääkaru valge värvus on puhas illusioon.

4. Jääkarud puhastavad end lumes veeretades.

5. Nad ka jahutavad end lumes veeretades või jääkülmas vees supeldes.

6. Jääkarude rühma nimetatakse vahetevahel karjaks (sarnaselt hundikarjale).

Seotud lood:

7. Erinevalt nende pruunidest ja mustadest sugulastest ei maga jääkarud talveund.

Loe veel

8. Jääkarusid leidub põhjapolaarjoont ümbritsevates riikides: Kanadas, USA-s, Gröönimaal, Venemaal ja Norras.

9. Jääkarudel pole looduslikke vaenlasi.

10. Nad võivad ujuda kiirusega kuni 9,6 km/h (8 sõlme). Tegelikult tähendab nende taksonoomiline nimi „merekaru“.

11. On teada, et jääkarud suudavad toiduotsingutel ujuda puhkamata üle 100 kilomeetri. Kahjuks kasvab see kaugus kliimamuutuste tõttu üha suuremaks.

12. Nende nina on nii tundlik, et nad tunnevad jääl oleva hülge lõhna 32 km kauguselt; nad nuusivad välja lumega kaetud hülgepesa ja leiavad isegi hülge õhuaugu 1,6 km kauguselt.

13. Kui nad parajasti jahti ei pea, puhkavad jääkarud kuni 20 tundi päevas.

14. Kuna nende elupaik kaob igal aastal mitmeks kuuks, on jääkarudel arenenud välja üks kõige pikemaid paastuperioode looduses.

15. Tavaliselt tapavad ja söövad jääkarud saaklooma iga nelja kuni viie päeva järel.

16. Jääkaru rasv kujutab endast toitainete reservi ja energiasalvestussüsteemi juhuks, kui toitu ei leita. Samuti aitab see neil ujuvust suurendada.

17. Neil on „sisseehitatud sokid“. Tugev nahk talla all ei lase jääkarul jääl libiseda, samuti summutab see nende samme saakloomale lähenedes.

18. Kui emakarud poegadega välja arvata, elavad jääkarud üksinda.

19. Emane jääkaru jääb tiineks sõltuvalt organismi seisundist ja keskkonnateguritest, kõige sagedamini septembrist novembrini.

20. See protsess, mida nimetatakse ka hilinenud implantatsiooniks, tagab, et pojad sünnivad tervel emasloomal ja ajal, mil nende ellujäämise võimalused on kõige suuremad.

21. Vastsündinud jääkaru pojad kaaluvad sündides kõigest 0,45 kilogrammi. Nad on karvadeta ja suletud silmadega ning sõltuvad emast, kes neid toidab ja soojas hoiab.

Allikas: zoonooz.sandiegozoo.org

Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare