Miks tungivad kassid võõrastesse aedadesse?

Erinevalt putukatest ja närilistest, kes tahavad su aiasaadustest ampsu võtta, ei huvita kasse marjad ega viljad. Kassid on uudishimulikud ja neile pakub huvi hoopis see, mis on põõsaste all. Võõras kass võib käia põõsaste all käia oma häda tegemas. Kassid märgistavad territooriumi ja kraabivad siis värsket mulda sinna peale. Ajapikku võibki talle roosipõõsastes häda tegemine harjumuseks saada. Seeläbi kannatavad aga taimed ja ilmselt ka esteetiline pool.

Kuidas hoida kutsumata külalised oma lillepeenrast eemal?

Üks variant on muuta aia külastamine kassi jaoks ebameeldivaks, panna sinna midagi, mis tõrjub kassi eemale. Kui aias on kassi jaoks ebameeldiv hais või talle jääb suhu halb maitse, hoiab ta aiast eemale. Kohtadesse, kus võõras kass järjepidevalt käib ja oma häda teeb, võib piserdada pipralahust. See ärritab kassi haistmismeelt ja muudab kogemuse kassi jaoks vastikuks, samas ei ole see kassile mürgine ega tee talle midagi halba. Loomulikult tuleb pipralahust peenardele ikka ja jälle uuesti piserdada. Pipralahuse asemel võib proovida ka sidruni- või greibiga kassi eemale peletada.

Tugeva uriinilõhna lahustamiseks võib kasutada ka spetsiaalseid spreisid. Nii ei jää see koht haisema ja kassile ei muutu seal käimine harjumuseks.

Taimed, mis kassidele ei meeldi

Kui soovid loodussõbralikum olla, võid katsetada ka taimedega, mis kasse eemale peletavad. Näiteks lavendel, kirbumünt, rosmariin on vaid mõned näited taimedest, mis on kassidele vastumeelsed. Istuta need peenrasse või peenra lähedale. Eriti hea on need istutada just kohtadesse, kus võõras kass on harjunud käima.

Võid läheneda ka nii, et teed kassidele hoopis oma nurga, kus nad võivad käia. Muuda see kassisõbralikuks, jäta sinna lahtist mulda või liiva, see tõmbab kasse ligi. Sinna võid istutada ka naistenõgest, sest see on kasside jaoks vastupandamatu.

Allikas: cuteness.com