Sel aastal on sääski väga palju. Kuidas oma lemmiklooma sääskede eest kaitsta?

  • Kasutage spetsiaalseid koertele ja kassidele mõeldud sääsetõrjevahendeid. Alati veenduge, et tegemist on ohutu tootega, mis on mõeldud lemmikloomadele.

  • Hoidke oma lemmiklooma siseruumides, kui sääsed on kõige aktiivsemad (koit ja hämarik).

  • Paigaldage akendele ja ustele sääsevõrgud, et vältida sääskede tungimist siseruumidesse avatud akende või uste kaudu.

  • Kuna sääsed ei lenda tugeva õhuvooluga keskkonnas, aitab ka ventilaatori kasutamine.

  • Veenduge, et teie kodu ümbruses ei oleks seisvat vett, kus sääsed tavaliselt paljunevad.

  • Turul on saadaval erinevaid spetsiaalselt koertele ja kassidele mõeldud sääsetõrjevahendeid. Olemas on pihustid, paiksed turjatilgad (spot-on) ja kaelarihmad. Näiteks turjatilgad Frontline, Advantage, Advantix ja kaelarihm Foresto pakuvad kaitset ka teiste välisparasiitide vastu. Alati tehke kindlaks, et toode on sobiv vastavale loomaliigile. Teatud koertele mõeldud paiksed turjatilgad sisaldavad koostisosi, mis võivad kassidele olla väga ohtlikud, isegi surmavad. Üks peamisi koostisosi, mida tuleb kassidel vältida, on permetriin. Permetriin on tõhus koertel kirpude ja puukide vastu, kuid kassidel võib see põhjustada tõsiseid mürgistusi. Ühtlasi, ärge kunagi kasutage loomadel inimestele mõeldud sääsetõrjevahendeid.

  • Turul puudub hetkel kassidele näidustatud pikatoimeline sääsetõrjevahend (nt kuu aega).

Milliseid vahendeid soovitate kasutada koduloomade kaitsmiseks puukide eest?

  • Leidub kolme tüüpi puugitõrjevahendeid: spot-on-lahused, kaelarihmad ja suukaudsed ravimid. Tuleb hoolega valida, millist vahendit kasutada, sest kõik tooted ei sobi kõigile loomadele. Näiteks väga tiheda aluskarvaga koerale ei sobi kaelarihm, kuna ravim ei pruugi nahani jõuda, palju ujumas käivale koerale ei sobi jälle spot-on, kuna vesi peseb selle maha – et leida just oma loomale sobiv toode, tasub kindlasti konsulteerida veterinaariga.

  • Ka tõrjevahendeid kasutades on oluline kontrollida oma lemmiklooma regulaarselt puukide suhtes, eriti pärast jalutuskäike. Eemaldage puugid kohe puugieemaldi või pintsettidega.

Puugi eemaldamine

Erinevad putukad ja nendega seonduvad ohud

SÄÄSED

Sääsehammustus põhjustab paikset nahaärritust. Mõned lemmikloomad võivad sääsehammustuse suhtes olla allergilised ja kannatada tugeva sügeluse, põletiku ja ebamugavuse all.

Sääsed on südameussi (Dirofilaria immitis) kandjad. Kui nakatunud sääsk hammustab koera või kassi, võib see edastada südameusside vastseid lemmiklooma vereringesse, põhjustades südameusstõbe. Haigus võib põhjustada lemmikloomale tõsiseid terviseprobleeme, sealhulgas südamepuudulikkust ja hingamisprobleeme, ning võib ravimata jätmisel olla surmav.

PUUGID

Puugid on enam kui häirivad putukad. Puugid kujutavad lemmikloomadele märkimisväärset ohtu, levitades mitmeid haiguseid:

  • Lyme’i tõbi: Põhjustatud bakterist Borrelia burgdorferi. Sümptomiteks on palavik, letargia, liigesevalu ja -turse. Üksikutel juhtudel võib põhjustada neerukahjustust. Õigeaegse diagnoosi ja ravi korral on prognoos üldjuhul hea. Kroonilised juhtumid võivad vajada pikemaajalist jälgimist ja ravi.

  • Erlihhioos: Põhjustatud bakterist Ehrlichia. Sümptomiteks on palavik, aneemia, hüübimishäired, letargia. Haiguse progresseerudes kaotab loom kehakaalu, võivad tekkida silmaprobleemid ja neuroloogilised nähud. Prognoos on hea, kui haigus avastatakse varakult. Kroonilisel juhul vajab loom pikaaegset ravi ja jälgimist.

  • Anaplasmoos: Põhjustatud bakterist Anaplasma, sümptomiteks on palavik, liigesevalu, letargia ja isutus. Võib põhjustada lonkamist ja neuroloogilisi nähte. Õigeaegse diagnoosi ja ravi korral on prognoos üldjuhul hea. Kroonilised juhtumid võivad vajada pikemaajalist jälgimist ja ravi.

  • Babesioos: Põhjustatud Babesia parasiitidest, tagajärjeks on aneemia, kollatõbi, palavik, letargia. Tõsisemad juhtumid võivad lõppeda organite puudulikkusega. Õigeaegne diagnoos ja ravi määramine on kriitilised.

MESILASED JA HERILASED

Herilas- ja mesilaspiste põhjustab kohest ebamugavust ning valu. Kerge allergiline reaktsioon hõlmab paikset turset, punetust ja sügelust, mis taandub üldjuhul iseenesest. Nõelamine võib põhjustada anafülaktilist šokki, mida iseloomustab nõrkus, teadvuse kadu ja hingamisraskused. Sellisel juhul tuleb pöörduda koheselt veterinaararsti poole. Selleks, et ennetada lemmiklooma kokkupuudet herilaste ja mesilastega, on oluline rakendada ettevaatusabinõusid. Vältige lemmikloomade viibimist piirkondades, kus on teadaolevalt herilaste või mesilaste pesitsuspaigad. Hoidke oma hoov ja aiad hästi hooldatud, et vähendada pesitsuskohti. Vältige lemmikloomade viimist õitsvatele aladele, kus herilasi ja mesilasi on palju. Olge teadlik allergilise reaktsiooni ja süsteemse toksilisuse sümptomitest. Hoidke veterinaari kontaktandmeid käepärast juhuks, kui tekib vajadus kiireks sekkumiseks.

Mesilane võib koerale ohtlik olla

Kuidas oma lemmikut teiste suviste ohtude eest kaitsta, loe SIIT!

Kui vajate oma lemmikuga abi, tasub pöörduda Kristiine keskuse lähedal asuva NordicVet Loomakliiniku poole. Kliinik on avatud esmaspäeviti ja kolmapäeviti kl 9–19, teistel tööpäevadel kl 9–17. Kliinikuga saab ühendust meiliaadressil info@nordicvet.ee või telefonil +372 5554 5522.

Hoidke NordicVet Loomakliiniku tegemistel silma peal ka Facebookis ja Instagramis.

Jaga
Kommentaarid