Tegelikult on kassid väga tundlikud loomad ja reageerivad helidele või neid ümbritsevale stressirohkele keskkonnale tugevalt. Võibolla arvame ekslikult, et kassile ei lähe keskkond nii väga korda, sest kassid ei ole nii avatud nagu seda on koerad. Seetõttu on kassi tundeid ja emotsioone keerulisem märgata, kui koera omi, kes saba liputades rõõmsalt alati vastu jooksevad. Millised on need üheksa asja, mida kassi heaolu tagamiseks teha ei tohiks?

Kassi liivakasti ebaregulaarne või vähene puhastamine

Ära jäta kassi liivakasti puhastamata. Kassi jaoks on väga ebameeldiv, kui ta peab häda tegemiseks liivakastis oma väljaheidete vahel turnima ja puhast kohta otsima. Räpane liivakast võib olla ka põhjuseks, miks sinu kass sageli oma hädad liivakastist väljapoole teeb. Ideaalne on liivakasti koristada igapäevaselt. Puhas liivakast ei haise ja näeb kodus viisakas ja korrastatud välja.

Karjumine ja lärmamine

Kõrge ja vali hääl ehmatavad ja hirmutavad kassi. Eriti tundlikud on kassi kõrvad just kiljumise suhtes. Kass, kes kuuleb karjumist, kiljumist või mõnel muul viisil endast väljas olevat inimest, tõmbab oma kõrvad peadligi ja otsib turvalise peidukoha, et hirmutavast häälest võimalikult kaugele minna.

Karistamine

Kassi peale karjumine, asjade loopimine, kassi vastu maad surumine ja tema karistamine hetkel, kui ta oma häda põrandale teeb või küüntega diivanit kraabib, ei ütle sinu kassile, et ta käitus valesti. See ei õpeta talle midagi, sest ta ei loo selliseid seoseid. Kassi nina vastu väljaheidet surumine, tekitab temas hoopis tohutut hirmu. Hirm võib aga sageli soovimatut käitumist hoopis võimendada. Viha ei õpeta kassile õiget käitumist, see paneb teda sind kartma.

Valu või ebamugavuse ignoreerimine

Kassid on ebamugavustunde või valu peitmises osavad meistrid ja nad ei ütle otse välja, kui neid midagi vaevab. Võimalikule tervisehädale jälile saamiseks on oluline oma lemmikut pidevalt jälgida. Kohe, kui märkad tema tavapärases hoiakus või kommetes mingit muutust või kahtlustad terviseprobleemi, siis pöördu loomaarsti poole.

Vähene mõttetegevus

Sageli ja pikkadeks perioodideks kassi üksinda jätmine ei mõju talle hästi. Kodus üksinda nukrutsedes hakkab tal paratamatult igav. Tekkinud energia ülejäägid õpib kass mujale suunama ja sageli ei ole tulemus meile meele järele. Kui sa kodust lahkud, jäta näiteks raadio vaikselt mängima. Vali rahulik ja klassikaline muusika, mis kassi rahustaks. Lisaks võid kassile tegevust jätta. Pane talle maiusepalli maiustusi, kuiv- või märgtoitu, sellega saab ta päeva jooksul mängida. Kui mitte iga päev, siis vähemalt mõned korrad nädalas võta aega, et oma armsa lemmikloomaga mängida.

Kiusamine

Kassi sabast sikutamine, talle näkku puhumine, vägisi tema süles hoidmine, karva sasimine ja sikutamine ajal, mil ta magab, süles tema kiigutamine või viskamine - selline vaenulik käitumine ärritab ja ajab sinu kassi segadusse. Ära lase lastel või külalistel oma lemmikut sellisel viisil kohelda. Kass peab end omas kodus turvaliselt tundma. Ta teab, et see on koht, kus ta on hoitud ja armastatud. Ärritunud ja hirmunud kass, kes end kodus ebaturvaliselt tunneb, võib igal võimalusel kodust põgeneda.

Detailide kahe silma vahele jätmine

Kassi kammimine, küünte lõikamine, tema silmade, kõrvade ja hammaste seisundi järjepidev jälgimine on kõik väiksed, kuid väga olulised asjad, mida tema heaolu tagamiseks aeg-ajalt teha tuleb. Kassi, kes kipub väga sageli karvapalle oksendama, võib kimbutada seedeprobleem. Hoia oma kallil kassil pilk peal!

Kassi söögi- ja jooginõude puhatamata jätmine

Kassil olgu värske ja puhas vesi alati kättesaadaval. Jooginõu aeg-ajalt täis valamine ning seejärel selle unarusse jätmine ja uuesti täitmine alles siis, kui see taas tühi on, on kassile ebameeldiv ning võib samuti viia ka terviseprobleemideni. Seisnud vees on mustust, sinna kukub erinevat prahti ja seal võivad arenema hakata kahjulikud bakterikolooniad. Sama kehtib ka toidukausi kohta. Kujuta ette, kui sina peaksid igapäevaselt ühelt ja samalt taldrikult sööma.

Kassi hooletusse jätmine

Paljud inimesed eeldavad, et kassid ei ole sotsiaalsed loomad. Nad on iseseisvad ja saavad väga edukalt üksinda hakkama. See on kaugel tõest. Kassid vajavad hoolt, armastust ja tähelepanu nagu teisedki elusolendid ja kassi hülgamine ning tema unarusse jätmine mõjub loomale laastavalt ja võib viia depressioonini. Mõned kassid on loomupäraselt sotsiaalsemad ja julgemad kui teised. Kui sul on kass, kes hoiab pigem omaette, siis anna talle ruumi ise tähelepanu otsima tulla. Kuidas seda teha? Loo kodus rahulik ja vaikne keskkond. Heaks viisiks on õhtul rahulikult teleka vaatamine. Istu põrandale ja oota, kuni kass sind ise uudistama tuleb. Olles rahuliku, avatud ja sooja kehakeelega, meelitab sinu õrrnus ja soojus kassi ise paid norima. Anna oma kassile aega ja küll ta üks hetk sulab. Seda ei saa sundida ega tagant kiirustada.

Allikas: petmd.com