Kolmeaastase Tibu omanik Liina Tiisler oli terve oma elu Aafrika hallpapagoist unistanud, kuid ta andis endale aru, et kooli kõrvalt ei olnud tal selleks aega. 2015. aastal aga oli õige aeg käes ja Liina unistus täitus. Reinu talust, Peeter Raja käest võetud Aafrika hallpapagoi Tibu on tegelikult pärit Tšehhist, kuid juba paarikuusena reisis ta Eestisse, kus ta viimased kolm aastat elanud on.

Plaan oma papagoid treenima hakata oli Liinal juba ammu olemas, sest tegemist on väga andeka linnuliigiga, kes vajab palju vaimset ja füüsilist stimulatsiooni. Kui omanik seda linnule ei paku, võib ta stressi langeda, tekivad erinevad käitumisprobleemid ja tervisehädad. "Papagoi võib end frustratsioonist lausa sulgedest paljaks kakkuda," toob Liina näite. Kui linnuga pidevalt tegeleda ei taha, on variant võtta talle kaaslane, kellega ta hästi läbi saab, kuid see võib omakorda tähendada seda, et mõlemad linnud hakkavad inimesest eemale hoidma. Kuna Tibu on Liina ainus papagoi ja iseloomult väga aktiivne, hakkas omanik teda kohe ka treenima. Tänaseks on Tibust sirgunud tõeline südametemurja.

Küsimuse peale, kuidas papagoi treenimine käib, sõnas Liina, et see nõuab palju aega ja kannatust. Kindlasti ei tohi pettuda, kui mõni eesmärk jääbki saavutamata. Iga isend on erinev, kuid treenimine käib nagu ikka: tuleb kasutada positiivseid treeningmeetodeid ja premeerida maiusega. Lind on rohkem motiveeritud, kui tal on kõht veidi tühi ja kaasa aitab ka lemmikmaiuse välja selgitamine. Peale seda ei jää muud üle, kui hakata järk-järgult soovitud trikki harjutama. "Vahel aitab ka see, kui triki ise ette näitad. Näiteks lükkad oma sõrmega palli väravasse ja annad selle peale ise endale maiust. Nii mitu korda järjest tehes õpib lind maiust tegevusega seostama," räägib Liina omast kogemusest ja lisab, et populaarne on ka klikkertreening, mis on koerte-kasside seas väga levinud treenimismeetod.

Lisaks trikkidele saab papagoile edukalt õpetada erinevaid sõnu, väljendeid või lauseid. Neid tuleb lihtsalt pidevalt korrutada ja seda on Liina usinasti teinud.

Kaua te Tibut treeninud olete ja mida ta oskab?

Treenimine on meil igapäevane töö. Ma ei võta selleks teadlikult aega, vaid teen seda lühikeste sessioonidena pidevalt. Näiteks trakse paneme lemmikmaiusega päevast päeva selga. Kui sööme maasikaid ja Tibu tahab ka, siis peab ta preemia välja teenimiseks mõne lihtsa triki tegema, näiteks tantsima ehk nö käppa andma või ringi ümber oma telje tegema.

Tibu valdab paljusid erinevaid trikke. Ta oskab tantsida ehk vaheldumisi ühte ja teist jalga tõsta, oskab teha ringi ümber oma telje, tõsta pall korvi, liumäest alla lasta, palli väravasse lükata, kuule mööda traati ühest otsast teise liigutada jne.

Kui Liina pudelit raputab, laseb Tibu kuuldavale veemulinale sarnaneva hääle ja numbreid loendades hõikab tema õiges kohas "kolm". Osaliselt oskab ta ka paljudele lapsevanematele tuttavat väikelaste mängu mängida - värvilised klotsid ja kujundid õigetesse aukudesse asetada.

Tibu ei ole ainus pere lemmikloom. Peale papagoi on Liinal ka Tartu loomade varjupaigast võetud koer Kiki. Loomad aktsepteerivad üksteist ja saavad omavahel läbi, kuid sellest hoolimata hoiab Liina neil silma peal. "Koeraga toas mängides on mõistlik siiski ettevaatlik olla, sest loomad võivad teinekord üsnagi ootamatult käituda. Kui koeral tekib suur soov mängida, peab lind olema rahulik ja tukkuma mõnes nurgas. Teine variant on ta selleks ajaks puuri meelitada," sõnab Liina.

Ühtegi looma ei saa võtta hetkeemotsiooni ajendil. Ka papagoi vajab täisväärtuslikuks eluks teatud tingimusi. Liina sõnul on väga olulised suur puur, kvaliteetne toit, erinevad mänguasjad ja lendamisvõimalusi pakkuv tuba. Kuna tegemist on väga sotsiaalse loomaga, on ka inimestega suhtlemine, tähelepanu ja treenimine olulisel kohal.

Papagoi sobib lemmikloomaks inimesele, kes leiab oma linnu jaoks igapäevaselt aega. "Papagoi ei ole puurilind vaid sõber, kes pigem tahab puurist väljaspool olla," toonitab Liina ja lisab, et keegi ei taha ju tundide viisi puuris istuda. Kui tekib vajadus mõneks päevaks kodust lahkuda, on soovitav leida sõber või tuttav, kes aeg-ajalt linnule seltsi pakuks, teda puurist välja laseks, juttu puhuks ning söögi-joogi eest hoolitseks.

Aafrika hallpapagoi Tibu

Papagoid võttes tuleb kindlasti arvestada ka sellega, et kodu ei ole enam kunagi puhas, sest need linnud on suured lõhkujad ja armastavad oma toitu mööda elamist laiali pudistada. Mööbli lõhkumist, pappkarpide tükeldamist ja muud sellist ei tohi neile pahaks panna, sest see on üks nende igapäevastest tegevustest, millega nad aega sisustavad. Nii et tolmuimeja ühes käes ja lapp teises käes, ei lõppe õnneliku papagoiomaniku koristustööd kunagi.

Kust sellist vahvat papagoid saab? Liina sõnul ei ole see liik Eestis laialdaselt populaarsust kogunud. Kui on soov endale just Aafrika hallpapagoi soetada, tasub pigem välismaa kasvatajatelt uurida.