Koer on karjaloom, mis tähendab, et lähedus, suhtlemine ja tähelepanu on talle väga olulised. Juba maast madalast õpetatakse kutsikale, et tema omanik on see, kes jagab head preemiat, oma tähelepanu, hellitusi ja mängib temaga. Kutsikas õpib, et peaaegu kõik, mis on elus hea, on seotud tema omanikuga. Kuna meie teeme igapäevaselt tööd selle nimel, et koer kuulaks sõna, teeks omanikuga koostööd, oleks kontaktne ja lõbus, siis õpib pere lemmikloom pidevalt tähelepanu keskpunktis olema. Tänapäeva ühiskonnas elav sotsialiseeritud ja kontaktne koer, kes on omaniku seltskonnaga harjunud tunneb end kodus üksikuna. Koer on ju alati õnnelik, kui pererahvas koju tuleb, sest ta teab, et nüüd saab ka tema tähelepanu.

Inimene on erinevate ülesannete täitmiseks aretanud erinevad koeratõud. Tänapäeva paratamattus on aga see, et enamus, kindlateks tööülesanneteks aretatud tõukoeri ei saa oma loomuomaseid instinkte enam sellisel määral töösse rakendada. Nad on võetud perelemmikuteks ja lihtsalt kodukoerteks, kelle ainus ülesanne on olla truu seltsiline ja hea sõber. Aktiivsetel töökoertel ei ole tihtilugu piisavalt ülesandeid, mida täita, mistõttu on käitumisprobleemid, üksindusahastus ja pahandused kerged tekkima.

Need ülaltoodud põhjused ei tähenda aga seda, et alati on õige võtta kõrvale teine neljajalgne lemmikloom. Alati ei saa seda teha ning alati ei ole selleks ka vajadus. Enne, kui on plaanis teise koera näol perelisa soetada, saab väga palju ära teha selleks, et päeval üksinda olemine ei ole koera jaoks probleem.

Nii nagu inimesed, tunnevad ka koerad end aeg-ajalt üksikuna. Ka neil on tunded. Olgugi, et nad ei ole võimelised tundma kompleksseid emotsioone nagu uhkus või kahjurõõm või kahetsus, on kõik baasemotsioonid neis siiski olemas. Kurbus, viha, õnnetunne, hirm - kõiki neid emotsioone kogeb ka koer.

Kas minu koer on kurb, kui tal ei ole teist liigikaaslast kõrval?

Ilmselt tunneb koer end üksikuna, kui sa tööl oled ja tema peab üksinda kodus passima, kuid see ei tähenda veel seda, et talle oleks ilmtingimata seltsilist vaja. On olukordi, kus teise koera võtmine võib aidata, kuid alati ei ole see nii. "Kui sinu koeral on diagnoositud tugev üksindusahastus, siis teine koer seda probleemi tõenäoliselt enam ei lahenda," tõdeb loomade käitumisspetsialist ja veterinaar Dr. Rolan Tripp. Vastupidi, olukord võib muutuda hoopis hullemaks. Käitumisspetsialistid rõhutavad, et alati ei pruugi asjad paremuse poole minna. On ka juhtumeid, kus üks koer õpib teiselt hoopis soovimatut käitumist ehk õpib, kuidas mingis konkreetses olukorras närvi minna. Seega võib koerte paarikaupa koju jätmine mõnikord olukorra hoopis hullemaks teha ja lõpptulemuseks on kaks üksindusahastuse käes vaevlevat koera. Seda, mis tegelikult juhtuma hakkab, on kahjuks väga raske ette öelda.

Võttes oma koerale seltsilise, peab meeles pidama seda, et see on väga suur vastutus. Mõlemad loomad vajavad aega, pühendumist ja tähelepanu. Arstivisiidid, koolituskulud, regulaarne karvahooldus, kindlustus, toit, tarvikud - see on igakuine püsikulu ja topelt suur rahaline panus on vaid osa sellest. Koerad vajavad ka armastust ja aega, mis tuleb ülejäänud kohustuste kõrvalt leida. Seetõttu tuleb teise koera võtmise otsus väga hoolikalt läbi mõelda.

Lisaks, teine koer ei ole ainus asi, mis koera sotsiaalsed vajadused rahuldab ja ka sellest ainult ei piisa. Nii et, kui sul ei ole teise koera jaoks aega, raha või ruumi, siis ei ole see kindlasti hea idee, sest pärast on sul kaks kurba ja õnnetut koera, kellest jõud üle ei käi.

On väga palju teisi asju, mida sa oma koera heaks teha saad, et ta end pere ainsa lemmikloomana hästi tunneks. Paku talle oma jäägitut tähelepanu. Vii koer loodusesse, tegele temaga piisavalt, võtke üheskoos ette toredaid väljasõite ja pikkasid matkasid.

Lisaks igapäevastele jalutuskäikudele õpeta koerale ka trikke ja mine temaga koertekooli. On palju lõbusaid koeraspordialasid, mida Eestis oma lemmikloomaga teha saab. Koertekool ei piirdu vaid kutsikakooli või üleüldise kuulekusega. Erinevate koeraspordialade seast leiab igaüks endale sobiva, mida neljajalgse sõbraga aastaringselt harrastada.

Veetes oma lemmikloomaga igapäevaselt aega ja võttes ette huvitavaid asju, ei tunne sinu koer end üksinda olles halvasti. Kui tema baasvajadused on rahuldatud, ta on saanud sinult piisavalt tähelepanu ja hoolt, veedab ta päeva kodus rahulikult magades, sest ta teab, et õhtul tuled sa ta tagasi ja kõik lõbu algab otsast peale.

Enne koera üksinda jätmist tasub temaga pikemalt jalutada, et koer oleks väsinud. Jäta talle päevaks ka tegevust.