Otsimismängud

Hea viis, kuidas koera väsitada, on panna ta maiuseid otsima. Haara jalutuskäigule maiused kaasa ja lase koeral neid maapinnalt otsida. Ninatöö paneb koera keskenduma ja rahustab teda, seda nippi saad kasutada ka keerulistes olukordades, näiteks tervisesportlastest või teistest koertest möödumisel.

Takistusrada

Ole loominguline, nii linnatänavatel kui ka metsas jalutades jääb tee peale erinevaid objekte, mida saab koera treenimise eesmärgil väga hästi ära kasutada. Õpeta koer üle puuokste hüppama, kividele-kändudele ronima ja ümber tänavavalgustusposti ringe tegema. Edukalt saab ära kasutada ka treppe või pargipinke. Võta jalutuskäigule maiused kaasa ja pane koer söögi nimel tööd tegema. Ta naudib seda! Maiuste asemel võid kotti pista ka osa koera õhtusöögist. Koer õpib sinuga tööd tegema ja sulle keskenduma. See hoiab tema tähelepanu muudest ärrititest (nagu näiteks teised koerad või inimesed) eemal. Katseta ja proovi erinevaid asju ning hoia oma koeraga kontakti. Rahustamise eesmärgil võid tal vahepeal jälle nuuskida lasta.

Zoey hüppab üle maha langenud puu.

"Liigu" ja "oota"

Liikumise ja seismise õpetamisel kasuta käskluseid, mis on koeral juba selged. Selle asemel, et sina koerale järgned, õpeta teda endale kuuletuma. Mööda tänavat jalutades võta koer aeg-ajalt kontakti ja hüüa talle "oota" . Premeeri koera, vabasta ta ja hakka siis uuesti liikuma. Edasi võid liikuda andes koerale vastava käsu, kuid võid seda teha ka ilma käsuta. Pea meeles, et kui andsid koerale liikumiskäsu, näiteks "kõrval", siis teeb koer tööd ning nuuskimine ja muud kõrvalised tegevused ei tohiks olla lubatud, muidu ei ole käsul mõtet. Ära hoia oma koera käsu all pikalt, kasuta seda lühiajaliselt ning seejärel vabasta ja lase koeral vabalt liikuda ning nuuskida.

Seda trikki saad kasutada edukalt ka ristmikke ja tänavaid ületades. Õpeta koerale, et enne tee ületamist tuleb seisatada. Kui on ruumi, võid erinevaid trikke proovida ka valgusfoori taga rohelist tuld oodates.

See mäng paneb koera mõtlema ja keskenduma. Ta peab olema tähelepanelik ja sind pidevalt jälgima. Pea aga meeles, et tee kõiki neid harjutusi lühiajaliselt, peale mida vabasta koer ja jätka rahulikult oma jalutuskäiku. Lase koeral ka omaette nuuskida.

Järgne oma juhile

Kas sina jalutad koera või koer jalutab sind? Seda küsimust võid enda käest küsida igal korral, kui koeraga jalutad. Koer, kes pidevalt rihma otsas tirib ja ringi vahib, ei pane tõenäoliselt tähelegi, et sina rihma teisel pool otsas oled. Selline koer ei kuula tihtilugu ka sõna ja otsustab ise, kuidas ta vastutulevale ärritile (olgu selleks siis näiteks tervisesportlane või koer) reageerib.

Õpeta oma koerale, et jalutuskäiku juhid sina, tema peab sind jälgima ja sulle järgnema. Hoia koer rihmas ja muuda aeg-ajalt oma liikumissuunda. Alusta õpetamist tasa ja targu, muuda oma liikumissuunda kasvõi natukene ja kutsu koer endaga kaasa. Kiida ja premeeri oma koera.

See on lõbus mäng, mis õpetab koera sind kuulama ja jälgima. Ka siis, kui lased koera rihmast lahti, on ta sinu olemasolust teadlik ja ei lase sind silmist. Suunamuutuse mängu on kõige parem mängida pargis või platsil, kus on liikumiseks piisavalt ruumi.

Muuda oma liikumiskiirust

See sarnaneb "liigu" ja "oota" mängule. Kui koeral on need käsud juba selged, võid jalutuskäigu sisse põimida nii suunamuutuseid kui ka liikumiskiiruse muudatusi. See võib tunduda lihtne, kuid tegelikult hoiab koera meele ärksana ja toob tema tähelepanu sinule. Õpeta koer tempot tõstma ja seejärel jälle aeglustama. Hiljem tee sama asja ka suunamuutustega. Kui koer õpib sind jälgima, jalutad sina koera, mitte vastupidi. Ta on sinu olemasolust teadlik ja kuuletub sulle.

Neid lihtsaid mänge saad kasutada ka keerulistes olukordades. Kui tänaval tuleb rattur või koer vastu, muuda suunda ja haara koera tähelepanu endale. Olles ise positiivselt meelestatud, keskendub ka koer sulle ja on nõus preemia nimel tööd tegema.

Allikas: dogtime.com