Hülged on ühed enim kütitud mereloomad maailmas. Neid kütitakse nende rasva, liha ja naha pärast. Alates 1982. aastast on 22. märts just neile pühendatud. Rahvusvahelise hülgepäeva puhul saab ka Tallinna loomaaias näha nii hüljeste kommenteeritud söötmist kui proovida omal käel “hülgenahas olemist”. Üritus algab kell 16:00 hülgetiigi juures ja eraldi piletit ei ole selleks osta vaja.

Maailmas tuntakse 19 erinevat hülgeliiki, kuid Eestis elab vaid kaks liiki hülgeid: Läänemere suurim imetaja kuni 300 kg kaaluv hallhüljes ning põhjapoolset päritolu tõeline jäälemb viigerhüljes. Vahel võib Läänemere lõunaosast meie vetesse sattuda ka randal.

Läänemere hülgeid ohustab eelkõige mere reostumine. Kaladest ja mereselgrootutest toituvasse hülgesse kui toiduahela tipplülisse kuhjuvad merre sattunud keskkonnamürgid, need mõjutavad eeskätt looma viljakust ja elujõudu. Suureks ohuallikaks on ka prügireostus ning võrkudesse ja mõrdadesse takerdumine.

Tallinna loomaaias elavad kaks hallhüljest: 18-aastane Lielu ja 17-aastane Lätipoiss (Zizla). Nad mõlemad leiti pojana Lätimaa mererannikult ja kasvatati üles Riia loomaaias. Hiljuti sündis neile ka lisa. 1. märtsi varahommikul nägi Tallinna loomaaias ilmavalgust imearmas hülgepoeg. Vaata tema kohta SIIT.

Hülgepäeva lisainfo leiad Tallinna loomaaia kodulehelt.