Grumpy Cat, kelle tegelik nimi oli Tardar Sauce, sai kuulsaks juba kassipojana. 2012. aastal kulutulena levima läinud pildid tõid kassile miljoneid jälgijaid nii Facebookis, Instagramis kui ka Twitteris. Tema näoilme oli tingitud hambumushäirest ja tervisehädast, mida nimetatakse kasside kääbuskasvuks.

Kasside kääbuskasv tuleneb geneetilisest mutatsioonist, mis toob kaasa luude ja kõhre ebanormaalse arengu. Tehniliselt nimetatakse seda akondroplaasiaks ja seda põhjustab fibroblastide kasvu retseptorgeeni mutatsioon. See geen annab juhiseid teatud tüüpi fibroblastide kasvufaktori – valgu – tootmiseks, mis on kaasatud normaalsesse arengusse. Mutatsiooni kõige märgatavam tulemus on ebatavaliselt lühikesed jalad, kuid teiste sümptoomide hulka kuuluvad ka ebanormaalselt suur pea, hambumushäire ja rangjalad.

Kasside kääbuskasvu raskusaste võib varieeruda ja paljud kassid õpivad selle tervisehäirega elama. Siiski on neil suurem risk ​​teatud haiguste suhtes nagu artriit ja rasvumine.

Kuigi kasside kääbuskasv on tingitud geneetilisest veast, mis põhjustab kannatusi, soodustatakse seda aktiivselt teatud juhtudel. Seda suhteliselt uut tõugu nimetatakse kääbuskassiks (munchkin cat).

Kääbuskass

Tegemist on väga vastuolulise tõuga, kuna see soodustab taoliste füüsiliste deformatsioonidega loomade aretamist, mis nende tervist mõjutavad. Kääbuskasside ekvivalendid koerte seas pole sugugi paremad – taksikoera deformeerunud kuju võib tuua kaasa ka väga ebameeldivaid lihas- ja seljahädasid.


Šoti lontkõrvaline kass


Teine geneetilise mutatsiooniga
on Šoti lontkõrvaline
. Nende esiemaks oli 1961. aastal Šotimaal ühes talus elanud kass Susie, ja neil on väikesed, ettepoole volditud kõrvad, seda geneetilise kõrvalekalde tõttu, mida nimetatakse osteokondrodüsplaasiaks. Tänu sellele „armsale" välimusele on tõug saavutanud tohutu populaarsuse nii kuulsuste seas (näiteks Tay Tay ja Ed Sheeran) kui ka internetis. Osteokondrodüsplaasia mõjutab kõhreid kogu kassi kehas, mistõttu võib neid oodata ka lühike ja piinarikas elu.

„Kõhr on deformeerunud ega toeta kõrvu,“ selgitas Briti Veterinaarühingu president Gudrun Ravetz 2017. aastal BBC Newsile. „Need geneetilised mutatsioonid, mis on kõigil Šoti lontkõrvalistel kassidel, arenevad eluaegseteks ravimatuteks ja valulikeks haigusteks, nagu näiteks artriit. „Me ei tohiks aretada lemmikloomi, kellel on taolised terviseprobleemid.“

Ameerika kaarduskõrvaline kass

Kõrvaspektri teises otsas on Ameerika kaarduskõrvaline kass. Neil on püstised kõrvad, mille ülaosa on tahapoole painutatud. Ka selle põhjuseks on kõhre mutatsioon, kuid hetkel on ebaselge, kas seda tõugu ähvardavad samad terviseprobleemid nagu Šoti lontkõrvalisi. Siiski on nende paljastatud kõrvad õrnad ja seavad nad suuremasse nakatumisohtu.

Sfinks

Üks veideramaid selektiivselt aretatud kassitõuge on sfinks kass, kes on aretatud haruldase ja loomuliku mutatsiooniga kassidest, mille tulemusel nad on peaaegu täiesti karvutud. Karvkate on kassidel põhjusega, see kaitseb looma nahka. Sfinksi tõugu kasse ohustavad päikesekahjustused ja nahavähk. Samuti on oht, et nende nahale koguneb liigselt õli ja neid tuleb regulaarselt vannitada.

Sfinks

Kuigi inimesed on sajandeid selektiivselt loomi aretanud, on sotsiaalmeedia tõus toonud kaasa üha suurema nõudluse loomade järele, kes näevad välja küll armsad, kuid seda nende tervise ja elukvaliteedi arvelt. Mopsidel, buldogidel ja pärsia kassidel on näiteks oma laia ja lühikese kolju tõttu tõsised hingamisprobleemid, suvel on neil tõsine oht üle kuumeneda või lämbuda.

Kui plaanid soetada lemmiklooma, ära vali looma vaid välimuse põhjal ning tutvu kindlasti eelnevalt põhjalikult tema tõuga! Terve loom veedab koos sinuga pika ja õnneliku elu.

Allikas: iflscience.com