„Kalu peavad tavaliselt inimesed, kes on loomakarvade suhtes allergilised, kellel ei ole aega loomade eest hoolitseda või kes lihtsalt on soetanud akvaariumi kauni interjööridetailina. Ei tohi unustada, et akvaariumi soetamisel tuleb selle puhtuse, värske vee ning kalade regulaarse ja nõuetekohase toitmise eest ka hoolt kanda. Need vaiksed lemmikud on väga nõudlikud vee temperatuuri, pH taseme ja keskkonna puhtuse suhtes. Neid ei tohi unustada ka siis, kui on plaanis pikemaks ajaks kodust eemale minna,“ toonitab Ausmanė.

Kasuks tulevad mõned nõuanded, mis aitavad vältida probleeme, kui on vaja akvaarium pikemaks ajaks omaette jätta:

1. Mõelge läbi reisi kestus ja hinnake lemmikute omadusi. Eksootilised ja kallid kalakesed nõuavad erilist hoolt, seetõttu peab teil olema plaan, kuidas kanda nende eest hoolt ka puhkuse ajal. Võtke kindlasti arvesse kalade liike, sest erinevat liiki kalad vajavad erinevat hoolt. Näiteks punane tiigeroskar sööb elusproteiine sisaldavat toitu: vihmaussid, krevetid, kilklased. Roheline terror armastab jahedamat, 20-24-kraadist vett, sööb taimset või loomset toitu, isegi veisesüdant.

2. Kontrollige akvaariumi ja kalade seisundit. Kui reisini on jäänud kuni nädal, puhastage akvaarium samal päeval, kui on plaanis ära sõita. Lisage akvaariumisse puhast vett ja kontrollige vee temperatuuri. Akvaariumi optimaalne temperatuur on 25-26 kraadi. Ärge unustage kontrollida puhastusfiltrit ja veenduge, et enne lahkumist oleks kõigil kaladel hea olla. Oluline on veenduda, et nad ei oleks kaotanud isu, et soomustel ei oleks valgeid/heledaid plekke ning et poleks muutunud nende käitumine ja kõht ei oleks punnis.

3. Kandke hoolt toitmise eest. Ärge unustage, et kalu tuleb toita regulaarselt. On mitu kalade toitmise viisi, mis on puhkuse ajal käepärased. Igaüks peab leidma endale sobivaima variandi ja see sõltub ka puhkuse kestusest. Kui ei ole kedagi, kes saaks kalade eest vahepeal hoolt kanda, võite kasutada nii erisöötasid kui ka automaatsöötjaid.

Kui sõber ei saa kalasid vaatamas käia, siis tulevad appi nii erisöödad kui ka automaatsöötjad.

Kui väljasõit piirdub vaid nädalavahetusega, siis kasutage erisööta, mis on ette nähtud kalade toitmiseks 3 päevaks. Kasutades tavalist sööta, võib akvaarium saastuda. Pikemaks ajaks kalu tavatoiduga koju jätta nagunii ei õnnestuks, kuid kombineeritud sööda tabletid lagunevad aeglaselt, seetõttu ei lähe akvaarium mustaks.

Kui sõidate ära nädalaks, kasutage 6 päeva sööta, mis sisaldab kõiki kalakestele vajalikke aineid. Kui reis kestab kaks nädalat, tuleks valida söödakapslid, millest piisab terveks perioodiks. See sööt sisaldab vesikirpe, vitamiine, mikroelemente ja mineraale, see ei saasta vett ega lagune.

Kui on kavas pikem, 3-4 nädalat kestev puhkus, tuleks valida alternatiiv söödatablettidele või kapslitele. Sellisel juhul on kõige parem soetada kalade automaatsöötja, mida saab programmeerida nii, et kalakesi söödetakse regulaarselt.

Akvaariumikalade automaatsöötja näidis

Üks automaatsöötja eeliseid on see, et sellesse saab valada erineva kujuga kalasööta – graanuleid või helbeid – ja reguleerida toidu etteandmist, samuti määrata doseerimist olenevalt akvaariumi suurusest ja kalakeste hulgast.

4. Jälgimine on oluline. Vaatamata paljudele juba olemasolevatele võimalustele, kuidas lihtsamini kalu ja akvaariumeid jälgida, luuakse aina uusi ja paremaid seadmeid. Tänu uusimatele tehnoloogiatele saab kasutada suhteliselt soodsat akvaariumi jälgimise süsteemi, mis reguleerib automatselt pH taset, temperatuuri, vee soolasust ning lisaks saab peremees jälgida akvaariumi nutitelefoni abil. Samuti võite paluda naabrit, sõpra või teist usaldusväärset inimest, et ta aeg-ajalt akvaaiumit ja selle asukaid kontrollimas käiks.