Kaitse oma lemmikut käreda pakase eest

Talvisel perioodil hoia koera karv puhas ja pusavaba, kuid väldi tema karvkatte piiramist, kui see on võimalik. Olenevalt tõust saab karvkatet kas üldse mitte lõigata või hoida koera pikemas karvas, et soe kasukas talle lisasoojust annaks.

Investeeri ka koertele mõeldud mugavasse talvejopesse või kampsunisse, kui sinu koer kardab külma. See, kui külm on sinu koera jaoks liiga külm, sõltub suuresti tõust, tema vanusest ja konditsioonist. Jälgi oma koera.

Käppasid saad külma ilma eest kaitsta kasutades spetsiaalset käpavaha või soetades koerale spetsiaalsed sussid, kui ta nendega lepib.

Koer tahab ka talvel liikuda, kuid kui ilmad juba liialt külmad või väga tuulised on, tasub pikki jalutuskäike vältida. Eriti oluline on see siis, kui koeral on tervisega probleeme, kui ta on eakas või tema tervis muul moel nõrk. Külmakraadid võivad tervisemuresid võimendada.

Jalutuskäigult koju jõudes pese käppade alla kogunenud mustus maha ja kuivata koer ära. Eemalda käppade külge kogunenud lumi, et koer ei saaks seda ise lakkuda. Kui õues on olnud väga külm, siis loputa koera sooja veega, kuid ära šampooni igal pesukorral kasuta, vastasel korral võib koera nahk liialt kuivaks muutuda.

Talve saabudes vaata üle ka koera toidumenüü ja kui vaja, siis muuda seda. Talvisel ajal kulutavad koerad rohkem kilokaloreid, sest kehasoojuse säilitamine kulutab energiat.Toit võiks olla pisut rammusam, eriti kehtib see õuekoerte puhul. Menüü osas võid konsulteerida loomaarstiga, nii saad olla kindel, et oled õigel teel.

Lumi ja jää

Lumi ja jää võivad olla ohtlikud mitmel erineval põhjusel. Väldi jääga kaetud veekogusid, sest jää ei pruugi olla piisavalt paks, et koera kanda. Eriti ohtlikud on jõed, sest tugev vool võib vette vajunud looma edasi kanda. Jääaugust on koera ka raske päästa. See on nii omanikule kui ka koerale suur šokk.

Lumi ja jää võivad muuta koera käpad kuivaks ja tekitada talle ebamugavust ning sügelust. Selle põhjustajaks on sool ja muud kemikaalid, mida jää sulatamiseks kasutatakse. Käpapadjanditele jäänud ained võivad põhjustada põletusi ja olla ohtlikud, kui lemmik käppasid lakkuma kipub. Talvel jalutama minnes on käppade kaitsmine hädavajalik.

Külmakahjustused ja alajahtumine

Külma ilmaga on suureks ohuks ka alajahtumine. Koera tavaline kehatemperatuur on inimese omast kõrgem. See on 38° kuni 39°C. Alajahtumisele on kõige vastuvõtlikumad kutsikad ja vanad koerad.

Kui märkad, et koer on nõrk ja väriseb, ta on uimane, kurb, tal on raskusi hingamisega või on tal nõrk pulss, siis tuleb ta koheselt loomaarsti juurde viia, et selgitada välja, kas koer on alajahtunud ning teda seejärel ka aidata.

Allikas: cuteness.com