Orienteerumaks jalutusrihmade laias valikus ja leidmaks just endale kõige sobivama, toob KIKA juht Ksenia German välja 10 lihtsat nippi.

1. Mis koer sul on?

Arvesta koera tõugu, suurust ja kaalu enne, kui võimaliku rihma peale mõtlema hakkad. Väikesed kerged kutsikad ei vaja paksu rihma, millel on tugev pannal, kuid õhukese rihma võib bernhardiini-suurune koer lihtsa vaevaga puruks tõmmata.

2. Kui palju ta kaalub?

Teise sammuna tasubki ette võtta koera kaalumine, seda soovitatavalt neil, kelle koer on keskmist kasvu ja kes pole päris kindlad, kuidas leida kuldne kesktee. Väiksetõulistele koertele sobivad näiteks automaatsed nöörrihmad, kuid neljajalgse kaal peab seljuhul olema kuni 12 kg. Nii saab lemmik tunda end vabalt ja mugavalt tunneb end ka peremees. Lisaks on olemas erinevad lint- ja köisjalutusrihmad erinevatele tõugudele – kuni 15kg ja ka kuni 50kg kaaluvatele koertele.

3. Mis on tema kaela ümbermõõt?

Silma järgi ei ole mõtet otsust langetada, sest kui rihm osutub koera jaoks liiga suureks või väikseks, pole sellest mingit kasu ja põhjustab vaid stressi. Kutsikate jaoks on heaks lahenduseks reguleeritavad tekstiilkaelarihmad.

4. Milline materjal on sobivaim?

Neljanda sammuna on vaja otsustada, mis materjalist rihm on kõige sobivam. Valik on lai, seega toome välja erinevate materjalide tugevused ja nõrkused.

  • Nahkrihmad sobivad näiteks rahulikumale koerale ja nende kinnitused on üldjuhul vastupidavamad, kuid nende hooldamine nõuab rohkem aega.
  • Tekstiilkaelarihma on lihtne peale panna, sobivad just kutsikatele.
  • Nailonrihmad on taskukohased ja neid on lihtne puhastada, samas pole ta eriti paindlik ega pehme.
  • Biotaanist jalutusrihma on lihtne puhastada ja on kerge ning ilmastiku- ja veekindel, kuid selle eest tuleb ka rohkem välja käia.


5. Milline stiil on see õige?

  • Poovad või poolpoovad rihmad on saadaval nii metallist ja nahast, kuid olemas ka tugevast köiest valmistatud variante. Need ei ole kutsikale sobilikud.
  • Nöörrihmad ja köisjalutusrihmad sobivad väikestele tõugudele, lintjalutusrihma saavad kasutada ka suuremate koerte omanikud.
  • Ogadega kaelarihma kasutatakse vaid spetsiaalseteks treeninguteks ning seda ei tohi kasutada igapäevaselt.


6. Milline kinnitussüsteem on kõige parem?

  • Päästik-klambrid taluvad suurt jõudu ja rõhku ning sobivad suure tugeva koera jaoks. Nende kasutamine pole kõige mugavam, aga oma funktsiooni täidavad nad hästi.
  • Kõige tavalisem on poldiga kinnitusklamber. See on kõige levinum klamber, mis võib suure ja tugeva koera puhul aja jooksul painduda või puruneda, seega tasub selle seisukorda paar korda kuus kontrollida.
  • Karabiiniga lukustussüsteemi on väga mugav kasutada. See on küll pisut suurem kinnitus, kuid see-eest väga kindel ja kauakestev.


7. Kuidas tagada turvalisus pimedal ajal?

Eesti oludes on mõistlik kasutada helkuriga jalutusrihmasid või lisada helkur neile ise külge. Pimedat aega on sügisel-talvel rohkem kui valget ning ohutus ennekõike!

8. Kui mugav on rihma puhastada?

Rihma valides tasub mõelda ka sellele, et see oleks lõhnakindel ja kergesti pestav, eriti juhul kui jalutuskäigud viivad tihti poristesse kohtadesse. Nahast rihma puhul peaks kasutama hoolduseks spetsiaalseid nahahooldusvahendeid, mis tagab rihmale pikema eluea.

9. Lase koeral rihmaga harjuda

Lase koeral uue rihmaga harjuda. Mõnel juhul võib lemmik esialgu ebamugavust välja näidata ja hakata rihma käpaga hõõruma. Seda teevad tihtilugu just kutsikad, kelle jaoks on rihm alles uus asi. Jää ise rahulikuks ja harjuta teda kasvõi väikeste vahede kaupa. Et protsessi kiirendada, tasub peale rihma pealepanekut hoida koera tegevuses, et ta unustaks, et tal üldse midagi ümber on.

10. Erivõimalused

Kümnendaks tutvu ka erivõimalustega – on olemas spetsiaalselt jalgrattasõiduks mõeldud vastav rihm, mille elastsus mahendab koera järske liigutusi. Ka on olemas jalutusrihmasid mitmele koerale.

On olemas ka lisatarvikuid, mis muudavad jalutamise mugavamaks, näiteks karp, mida saab kinnitada rihma külge, kuhu saab maiustusi või kilekotte panna, on olemas ka lampe, mis on asendamatu abivahend pimedas kõndides.

Lisaks kaela- ja jalutusrihmadele on müügil ka trakse, eriti kipuvad neid eelistama lühikarvalised koerad. See sõltub suuresti sellest, kuidas koer kohaneb ja kas ta on rihma otsas väga aktiivne ning kipub tirima või harjub ja käitub ka rihma otsas rahulikult. Traksid sobivad väga hästi koeratõugudele, kel on näiteks hingamisraskused (mopsid, prantsuse buldogid). Traksid aitavad leevendada ka pingeid kaelal.