Elevantidel ratsutamine

Miks mitte osa võtta: Et panna elevante leppima inimsuhtlusega, etendustega ja nende seljas ratsutamisega (milleks nende kehaehitus ei sobi), võetakse nad tavaliselt oma emadelt beebina ära ja sunnitakse läbima õudustäratav treenimisprotsess. See võib hõlmata kinnisidumist, valu tekitamist metallkonksuga ja sobimatutes tingimustes pidamist ilma täisväärtusliku toidu ja veeta, mis kahjustab nende kehalist ja vaimset heaolu.

Vaatle neid looduses: Aasia elevandist palju lihtsam on looduses kohata Aafrika elevanti, keda leidub kõige arvukamalt Botswanas, Tansaanias, Zimbabwes, Keenias, Sambias ja Lõuna-Aafrikas. Aasia elevant on paraku ohustatud ning metsikute elevantide arv on kiirelt vähenemas.

Tsiibetikohvi istanduste ringkäigud

Miks mitte osa võtta: Maailma kalleim kohv süvendab Aasia tsiibetite ebaeetilist kohtlemist. Kopi Luwak’it tehakse kohviubadest, mis pärinevad nende mangustisarnaste olendite väljaheidetest (jah, päriselt), kuid suur osa säärastest kohviistandustest (paljud asuvad Indoneesias, sealhulgas Balil) tegelevad hinnalise joogi masstootmisega, pidades tsiibeteid pisikestes puurides, selle asemel, et korjata pabulaid vabast loodusest.

Vaatle neid looduses: Metsikuid tsiibeteid leidub Kagu-Aasias (tavaliselt metsades) ja Saharast lõunasse jäävates Aafrika piirkondades. Kui otsid Balil olles lihtsalt suurepärast kohvi, siis proovi kohvikuid Revolver Espresso, Petitenget ja The Moose Espresso Bar, mis asuvad kõik Seminyaki provintsis.

Lõvidega jalutamine

Miks mitte osa võtta: Põhiliselt Aafrika lõunaosas annab see atraktsioon turistidele võimaluse pildistada ennast koos lõvikutsikatega. Need kutsikad on kas emadelt ära võetud või kutsikavabrikutes toodetud ja tavaliselt neid karistatakse, kui nad näitavad üles loomupärast agressiivset käitumist.

Suuremana õpetatakse nad välja „turvaliselt“ turistidega jalutama, vahel rihma otsas, või müüakse nn tarastatud jahiga tegelevale tööstusele, kus loomi kütitakse põgenemise takistamiseks piiratud alal. Kuigi mõned teenusepakkujad võimaldavad lõvidega teha vabatahtlikku tööd, ei aita need tegevused valdavalt kaasa liigisäilitusele. Viimase 50 aasta jooksul on Lõuna-Aafrika lõvipopulatsioon poole võrra vähenenud ja kuna vangistuses elanud lõvisid ei saa kunagi tagasi loodusesse lasta (nad ei jääks ellu), muutuvad need arvud vaid hullemaks.

Vaatle neid looduses: Näiteks Maasai Mara loodusreservaat Keenias, tuntud kui „suurte kasside maa“; Serengeti rahvuspark Tansaanias; Etosha rashvuspark Namiibias või Krugeri rahvuspark Lõuna-Aafrikas.

Karuparkide külastamine

Miks mitte osa võtta: Põhiliselt Ida-Euroopas asuvates parkides peetakse karusid sageli ülerahvastatud betoonaugus ja sunnitakse neid riietes tsirkusetrikke tegema. Looduses on need olendid tavaliselt üksiklased, nii et suurtes gruppides pidamine võib neile olla stressirohke ning tuua kaasa vigastused ja surma võitluste tõttu. Trikke tegevaid karusid võib näha ka India ja Hiina tänavatel.

Vaatle neid looduses: Üks parimaid kohti metsikute grislide, baribalide ja haruldaste valgete Kermode karude (valgete baribalide ehk nn vaimkarude) nägemiseks on Great Bear Rainforest („suurte karude vihmamets“) Kanadas.

Delfiinietendused

Miks mitte osa võtta: Miljonid turistid ei ole sageli teadlikud julmustest, mille all need imetajad meelelahutuse nimel kannatavad. Nad võetakse tihti looduskeskkonnast, kus neid aetakse taga ja püütakse võrkudesse, ning transporditakse seejärel uude kodusse. Mõned ei ela teekonda stressi tõttu üle. Vangistuses peetakse neid sageli väikestes, mõnikord klooriveega basseinides. See ebaloomulik keskkond võib viia delfiinid destruktiivse käitumiseni nagu peaga vastu basseiniseina tagumine.

Vaatle neid looduses: Kaikoura Uus-Meremaal pakub pea aasta ringi võimalust näha suuri tõmmu-nosudelfiinide parvesid.

Tiigritega pildistamine

Miks mitte osa võtta: Viimase 20 aasta jooksul on Tiger Temple („tiigritempel“) Tais väitnud oma eesmärgi olevat vahendite kogumise liigisäilituseks, kuid tegelikkuses kasvatati tiigreid meelelahutuseks ja ebaseaduslikuks kaubitsemiseks. Nende range treening sisaldas karistamist ning pildistamiseks ja lähikontaktiks paljud uimastati ja seoti kinni.Tiigritempel suleti hiljuti pärast uurimist, mille käigus leiti sügavkülmas säilitatud 40 täiskasvanud tiigri ja 30 tiigrikutsika surnukeha. Siiski pakuvad teisedki kohad samalaadseid lõbustusi.

Vaatle neid looduses: Ranthambore rahvuspark Indias on osa riiklikust liigisäilitusalgatusest Project Tiger ning on kuulus oma tiigripopulatsiooni ja safaride poolest, mis on loodud nende jälgimiseks.

Merikilpkonnade katsumine

Miks mitte osa võtta: Maailma viimane merikilpkonnafarm asub Kaimanisaartel, kus külastajad saavad kilpkonni pildistamiseks käes hoida. Kuigi tundub kahjutu, tekitab see neile stressi ja on esinenud mitmeid juhtumeid, kus külastajad on kilpkonna maha pillanud või teda valesti käsitsenud, mille tulemuseks võivad olla vigastused ja surm.

Vaatle neid looduses: Suur Vallrahu on ideaalne koht, et näha kuut maailma seitsmest merikilpkonnaliste liigist. Rohekilpkonni ja merikilpkonni kohtab seal sageli.

Maotaltsutamine

Miks mitte osa võtta: Maotaltsutamine võib olla iidne tava, kuid see on julm. Sageli näeb seda Indias, Tais ja Lähis-Idas, kus maod püütakse tavaliselt kinni, nende hambad eemaldatakse, suud õmmeldakse mõnikord kinni ja mürginäärmed torgatakse nõeltega läbi, et nad kahjutuks muuta. See on niivõrd julm, et India keelustas selle 1972. aastal, kuid illegaalsed maotaltsutajad tegelevad jätkuvalt äriga.

Vaatle neid looduses: Kas tahad tõesti mõnele vabas looduses peale sattuda? Tõenäoliselt mitte.

Tantsivad pärdikud

Miks mitte osa võtta: Pärdikuid, keda kasutatakse meelelahutuseks Kagu-Aasias, eriti Tais, väärkoheldakse neid treenides. Kui nad parajasti ei esine, peetakse neid tihti väikestes puurides või lühikese lõa otsas, mis võib nahka sisse kasvada ja tekitada põletiku.

Vaatle neid looduses: Paljusid eri laadi pärdikuid, nagu makaagid, languurid, gibonid ja siamangid, saab näha Gunung Leuseri rahvuspargis Sumatras Indoneesias.

Krokodillifarmid

Miks mitte osa võtta: Paljud krokodillifarmid, mis tegutsevad turismiatraktsioonidena, kasvatavad neid loomi liha ja naha jaoks. Kitsad ja ebaloomulikud elutingimused, piiratud toit ja vesi võivad tekitada stressi ning võitlused põhjustavad palju vigastusi.

Vaatle neid looduses: Austraalia Kakadu rahvuspark on suurepärane koht krokodillide jälgimiseks nende loomulikus keskkonnas. Proovi kruiisi Yellow Water Billabongil või East Alligator Riveril.

Allikas: MTÜ Loomus