Probleemi lahendamiseks tuleb kõigepealt mõista, miks koer üldse haugub ja leida, mis on selle tegevuse vallandajaks. Selgitades välja haukumise põhjuse, on võimalik koera reaktsiooni ärritile muuta ja haukumist kas vähendada, ärriti kõrvaldada või muuta haukumine vastuvõetavama käitumise vastu.

Miks koerad hauguvad?

Haukumine on koerte normaalne käitumisviis, kuid kodukoerad hauguvad oma eellastest oluliselt rohkem. Osaliselt võib sellel olla seos territoriaalse haukumisega, kui koeralt oodati, et ta annaks sissetungijatest omanikule teada.

Teiseks põhjuseks on koeraomanike tahtmatu premeerimine territoriaalse haukumise eest. Koer haugub, andes omanikule sissetungijatest (külalistest) teada. Omanik saab koera peale kurjaks ja kiirustab siis välisukse juurde. Selliselt käitudes julgustab omanik pahaaimamatult koera kampa lööma, sest "sissetungijate" peale reageerivad nüüd nii omanik kui ka koer. Omanik annab oma käitumise ja meeleseisundiga koerale signaali, et haukumine on õige.

Koeraomanikud pole ainsad, kes koeri territoriaalse haukumise eest tahtmatult premeerivad. Seda võivad teha ka koduaiast mööda käivad inimesed, näiteks postiljon. Postiljon paneb posti postkasti ja lahkub. Mida koer mõtleb? „Juhuu, ära tegin! Kohe, kui ma postiljoni peale haugun, läheb ta ära!” Ehk koer tunneb, et selline käitumine on edukas ja ta jätkab seda.

Omanikud võivad teadmatult koera haukuma julgustada ka neid oma tähelepanuga "premeerides”. Selle asemel, et välisukse ees haukuvat koera, kes sisse või välja tahab, ignoreerida, reageerib inimene koera ebameeldivale käitumisele. Kui eesmärk on koerale õpetada, et haukumine ei vii soovitud tulemuseni ehk haukudes ta tuppa sisse ei saa, siis tuleks koera ignoreerida seni, kuni ta jääb vait. Kuna haukumine on aga inimese jaoks piisavalt närvesööv ja inimene lõpuks ikkagi murdub ja koera sisse laseb, annab see koerale signaali, et haukumine siiski töötab, lihtsalt tuleb kauem haukuda!

Need on meie jaoks küll soovimatud, kuid koera normaalsed ja loomulikud käitumisviisid, KUID Koerad võivad haukuda ka siis, kui midagi on valesti.

Üksinduseahastus

Levinuim põhjus selleks on üksinduseahastus. Need koerad hauguvad selle pärast, et nad on tõsiselt häiritud ja neil on halb olla. Need koerad ei manipuleeri inimesega, vaid vajavad abi, et murest lahti saada ja leppida sellega, et vahepeal tuleb ka pererahvast eemal olla.

Valu või tervisemure

Koer võib haukuda ka valust. Osadel koertel annab haukumine tunnistust kompulsiivsetest häiretest või helihirmudest (äike, saluut) ja osadel võib hirm olla päästikuks. Ka dementsed koerad kipuvad üleliia haukuma. Kõigil nendel juhtudel vajab koer abi, kuna haukumine väljendab häiritust.

Ühel koeral võib olla korraga ka mitu erinevat põhjust, miks ta haugub, mistõttu käitumise vallandaja välja selgitamine võib olla keerukas.