Botswana valitsus teatas, et on otsustanud pärast viit aastat kestnud keeldu lubada spordiküttidel jahtida elevante, vahendab National Geographic eile avaldatud Botswana keskkonnaministeeriumi teadet.

Sellise sammu põhjuseks on valitsuse teatel elevantide üha kasvav arv ning väidetav oht kohalike heaolule. Nimelt võib farmide maalappe läbiv kari põhjustada palju pahandust ja olla isegi ohuks inimelule.

Botswana on hetkel koduks rohkem kui 130 000 elevandile, mis on umbes kolmandik kogu savanni elevandipopulatsioonist. Viimasel ajal on see Aafrika riik suutnud suuremast elevantide luid jahtivate salaküttide kriisist pääseda.

Aastatel 2007-2014 langes aga Botswanas elevantide arvukus 30 protsenti, seisab nüüdseks lõpetatud elevante kaitsva organisatsiooni "Piirideta elevandid" kunagises analüüsis.

Kuigi Botswanas on nüüd nende ilusate loomade jahtimine legaalne, ei tasu välismaalastest küttidel kohe sinna tormata, sest trofeede maalt välja toomine on endiselt keelatud. Sarnane keeld kehti ka mitmete teiste riikide puhul ja 2017. aastal tekitas näiteks palju furoori tõsiasi, et USA vastav amet otsustas Zimbabwest ja Zambiast pärit trofeesid siiski riiki lubama hakata.

Kuna president Trump väljendas toona otsuse suhtes oma pahameelt ja soovitas vaadata seda küsimust juhtumipõhiselt, pole alates sellest ajast siiski ühtki trofeed teadaolevalt ametlikult riiki lubatud tuua.

2018. aasta juunis pani Botswana valitsus kokku ka komitee, mis selle küsimusega tegeleb. Kohalike küttide suunalt on peamiseks probleemiks tõsiasi, et jahikeelu tõstmisest ei saa tavaliselt sealsed elanikud ise kasu, sest enamik loomi lastakse ja realiseeritakse välismaalaste poolt.

Otsus on pälvinud paljude organisatsioonide ja teadlaste kriitikat ning kuna väidetavalt on juba aastaid kestnud poliitiline lobi selle keelu tõstmise suunal, peetakse seda sammu lobi tulemuseks. Samuti on riigis tulemas sügisel üldvalimised, mistõttu arvatakse, et praegu võimul olev Mokgweetsi Masisi soovib selle otsusega võita rohkem valijate poolehoidu.

Rahvusvaheliste organisatsioonide teatel on Aafrikas üldse kokku ligikaudu 415 000 elevanti.